Az euró e havi mélyrepülése számos profi befektetőt váratlanul ért - írja a Financial Times. Az euró több mint 5 százalékot veszített értékéből az elmúlt hetekben, úgy hogy az év korábbi részét sávozással töltötte a keresztárfolyam. Tegnap, 1,2514-en 22 havi mélypontot ütött a keresztárfolyam. Amundi, a második legnagyobb európai privát alapkezelő és a Threadneedle Investments, a brit piacon jelentős súllyal bíró portfólió menedzser egyaránt jelentősen csökkentette a napokban euró alapú eszközeinek súlyát a kezelt portfóliókban, miután úgy ítélték meg, hogy egyre bizonytalanabbnak látszik a politikusok elkötelezettsége az eurózóna válság megoldásának irányában. De így tett a Merk Investments is, a devizapiacra szakosodott befektető cég is, vezető alapjában leépítette az összes euró alapú befektetést a hónap folyamán. Május 15-én eladtuk az utolsó eurónkat is - mondta a lapnak Axel Merk, a cég befektetési igazgatója.

Az Amundi, a kontinens legnagyobb nyugdíjalapjainak kezelését végző cég illetékeseinek elmondása szerint azért döntöttek a kiszállás mellett, mert úgy érzékelik, jelentősen megnőtt az esélye, hogy a görög problémák megfertőzik a spanyol és az olasz piacot is. Szerintük a politikusok nem tudták egyértelműen meggyőzni a befektetőket arról, hogy elegendő méretű tűzerő állna rendelkezésre a fertőzés megállítására. Az FT szerint más nagy alapkezelők is úgy vélik, hogy a görög kiválás, a "Grexit" esélye jelentősen nőtt az elmúlt héten.

Az európai vezetők a befektetők szerint elmulasztottak meghozni fontos döntéseket a régióban kitettséggel rendelkező bankok feltőkésítésével kapcsoltban, annak ellenére, hogy látszik, a görög problémák egyre inkább aláássák a bizalmat az eurózóna pénzügyi szektorával kapcsoltban. A Citigroup legújabb elemzése szerint egy rendezetlen görög kiválás esetén a közös deviza árfolyama a paritásig esne a dollárral szemben.

Richard Batty, a Standard Life Investments befektetési igazgatója immár két éve alul súlyozza ez európai részvényeket és kötvényeket. Szerinte ez a válság csak egyre rosszabb lesz, így nem csoda, hogy az euró nyomás alatt van. Neil Williams, a Hermes Fund Managers vezető kelmondása szerint ők is nulla közelébe csökkentették kitettségüket az eurózóna periféria országaiban. Ő is osztja a véleményt, amely szerint a politikusok kudarcot vallottak, s nem tudták meggyőzni a befektetőket arról, valóban kezelni akarják a problémát.

A grafikon a közvetlenül a grafikonból való kereskedést lehetővé tévő Alfatrader Trading Station II grafikonrajzoló programjával készült.

A lapnak több befektetési bank kereskedési részlege is megerősítette, hogy nagy alapkezelők és nyugdíjalapok is folyamatosan az eladói oldalon álltak az euróban. Eric Brard, a 659 milliárd dollárt kezelő Amundi kötvény üzletágának vezetője elmondta, jelentős mennyiségű euró kötvényt adtak el, s dollár alapú kötvényeket vásároltak helyette. Ugyanakkor véleménye szerint a gyenge euró jót tehet a kontinens exportőreinek. Mint mondta, az ő elképzelésük szerint az eurózóna nem esik szét és Görögország is a monetáris unió tagja marad.

Az ellentét analízis hívei szerint ugyanakkor még az is elképzelhető, hogy a jelenleg uralkodó elképesztően pesszimista hangulat pont azt jelenti, hogy az euróvásárlás ideje lassan eljön. Hiszen ha egy termékből a jelentős szereplők döntő többsége már eladott, akkor további eladói nyomás hiányában pont az ellenkező irányba mozdulhat el az árfolyam.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!