Két és fél éves mélyponton a malmi búza ára a párizsi tőzsdén

Két és fél éves mélypontra csökkent a malmi búza ára kedden az Európában irányadónak tekintett párizsi gabonatőzsdén.
MTI-Eco, 2014. július 15. kedd, 18:38
Fotó: Napi.hu

Az áresést a várható bőséges ukrán és orosz búzatermés okozta. A malmi búza tonnánkénti ára a legközelebbi határidőre egy százalékkal 177 euróra csökkent, ami 2011 november vége óta a legalacsonyabb jegyzés. Amennyiben az ár 176,50 euró alá süllyedne, az már négyéves mélypontot jelentene.

Az Agritel vezető francia mezőgazdasági kutatóintézet 1,26 millió tonnával 20,46 millió tonnára növelte Ukrajna és 1,23 millió tonnával 52,03 millió tonnára Oroszország idei búzatermésére vonatkozó előrejelzését.

Az Agritel ugyanakkor hozzátette, hogy Ukrajnában gondok lehetnek a búza minőségével. A malmi búza aránya az 50 százalékhoz lesz közelebb az idén a tavalyi 70 százalék után - a francia intézet szerint.

A chicagói terménytőzsdén (CBOT) kedden napközben szintén egyszázalékos mínuszban állt a búza jegyzése a hétfői 2,2 százalékos emelkedés után.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK