Két éves csúcson a Nikkei

A tokiói értéktőzsde 23 havi csúcson zárt pénteken, de a többi vezető térségbeli tőzsde vagy csökkenéssel fejezte be a hét utolsó kereskedési napját, vagy ahol még folyt a kereskedés, ott mínuszban álltak az indexek.
MTI-Eco, 2013. január 11. péntek, 08:16
Fotó: Napi.hu

A Nikkei225 index 1,4 százalék emelkedéssel 2011 februárja óta legmagasabb szinten, 10 801,57 ponton zárt. Ebben elsősorban az exportálóknak különösen kedvező jengyengülés játszott szerepet, amit a tokiói kormány csillagászati, átszámítva 224 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagja váltott ki.

A részvények szélesebb körére vonatkozó Topix index 1,1 százalékkal 898,69 pontra emelkedett. A szöuli börze Kospi indexe 0,5 százalékkal gyengült, mert a nemzeti valuta erősödése gyengítette az exportra termelő cégek részvényeinek árfolyamát.

Az ausztrál tőzsdemutató 0,3 százalékos mínuszban zárt. Különösen a bányaipari részvények gyengültek amiatt, hogy az Ausztrália partjaihoz közeledő Narelle ciklon miatt le kellett állítani a part menti olajtermelés egy részét és több kikötőt be kellett zárni, ami fennakadást okoz a vasérc elszállításában.

A térségben még nyitva tartó sanghaji tőzsde 1,2 százalékos, a hongkongi 0,4 százalékos veszteségen állt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK