Két hónapos mélyponton a forint - kiszállnak a külföldiek

A dollárral és az euróval szemben is két hónapos mélypontra zuhant ma a forint az európai adósságválsággal kapcsolatos aggodalmak újraéledése miatt. Az euró is jelentősen gyengült mind a dollárral, mind a svájci frankkal szemben.
NAPI, 2011. május 23. hétfő, 11:55
Fotó:

Reggel az eurhuf átment a 269,60-as száz napos mozgóátlagon, majd a 269,89-es múltkori tetőn is, majd megkezdődött 270 fölötti stoppolás - fogalmazott Ötvös Mihály a CIB senior deviza üzletkötője.

Londoniakat látunk folyamatosan az eurhuf vételi oldalon, vagyis külföldiek adják a forintot. Háromnegyed tizenkettőkor 270,40 és 270,70 között ingadozik az árfolyam, de nagy menekülés nincs, nem lehet  pánikhangulatról beszélni.

Nincs külön "forintsztori", a hazai deviza az általános külföldi hangulatromlás miatt gyengül - tette hozzá Ötvös.

Az euró/svájci fél óránként új aljat csinál, legutóbb 1,2330 környékén volt a mélypont, ilyen alacsonyan még soha nem járt a keresztárfolyam.

Az üzletkötő szerint az olasz hitelminősítés szokatlanul hétvégén bejelentett negatív kilátásai, a görögökkel kapcsolatos aggodalmak játszanak szerepet a hangulatromlásban, de "most egy kicsit spanyoloktól is elkezdtek félni".

A nagyobb euróesés ellenére elég sok spekulatív euró long volt még mindig a piacon, ezek likvidálása is szerepet játszhat az euró esésében, miközben a vételi oldal elég gyenge.

Eközben nincsenek meggyőző kommentek az európai politikusok szájából, ami megnyugtathatná a piacot, igaz azt nehéz elképzelni, hogy mi megnyugtatót tudnának mondani.

Két hónapos csúcsot láthatunk az eurhuf és az usdhuf esetében is. Egy dollárért 193,2 forintot kell adni, a svájci frank egysége 218,70 forint.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK