Egy felmérés szerint a múlt héten a bennfentes eladások több mint négyszeresen meghaladták a bennfentes vételeket az amerikai tőzsdéken, s ez 2007 októbere óta nem látott arányú pesszimizmusról árulkodik. A bennfentesek körébe a felmérést készítő Argus Research szerint a vállalatok vezető tisztségviselői és a legnagyobb részvényesei tartoznak, s a feltételezések szerint azért érdemes figyelni mit csinálnak a részvénypiacon, mivel nekik első kézből származó információik vannak az adott cég gazdálkodásának helyzetéről.

Mivel az eladások és vételek aránya meglehetősen hektikusan ingadozik hétről hétre, ezért az Argus nyolchetes átlagot is számol erre a mutatóra, azonban a kép ott sem kedvezőbb - írta a Marketwatch. Ez az átlag ugyanis 2,69-en áll (azaz 2,69-szer annyi bennfentes eladás volt mint vétel) ami szintén 2007 novembere óta nem látott magas arány. A mutató egyébként április végén tartózkodott rekord alacsony szinten, a márciusban elején kezdődött rally eleje óta számolt nyolchetes érték akkor 0,72-re süllyedt, azaz a bennfentesek visszafogták eladásaikat és vettek a mélypontok környékén.

Rövid távú kereskedési stratégiák esetében ugyanakkor a Mark Hulbert, a Marketwatch elemzője szerint nem érdemes használni a bennfentes tranzakciók arányát, mivel a tapasztalatok szerint a bennfentesek általában túl korán lépnek, tehát előfordulhat, hogy hiába adnak el nagyobb mértékben, a piacon még kitart az áremelkedés. Sőt, néha tévednek is, tavaly nyáron például vásárlásaik jellemzően meghaladták vételeiket, a nagy esés pedig csak ezután következett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!