Amíg nincs bizonyíték bűnösségére, a trend ártatlannak tekintendő, azaz elvileg még a felfelé tartó trendet kellene feltételezniük a konzervatív befektetőknek.


Az egyik legrégebbi tőzsdei teória, a Dow-elmélet szerint addig nincs bizonyíték arra, hogy a felfelé tartó trendet lefelé tartó trend váltotta fel, amíg a két Dow index, a Transportation (közlekedési) és az Industrial (ipari) új mélypontot nem üt; a két indexnek meg kell erősítenie egymást a trendfordulós jelzés tekintetében.


A Dow Jones Ipari Átlag január végén indult áresése során letörölte az egész november eleje óta tartó emelkedést, és új, háromhavi mélypontot ütött 9830 pont környékén.A Dow Jones Transportation index is megerősítette a letörést, hiszen hasonlóan az Industrialhoz, új mélypontot ütött.A Dow-elmélet egyik interpretációja szerint tehát a piac a legutóbbi mélyponttal trendfordulós jelzést küldött. Egy másik, az előbbinél konzervatívabb magyarázat szerint viszont ennél hosszabb időszak, nagyjából fél év mélypontjait kell letörni ahhoz, hogy a medvepiac megerősíést nyerjen. E szerint a magyarázat szerint még nincsen baj.


A lendület viszont teljesen elfogyott


Több népszerű mutató is arra utal azonban - ha az áraknak nem hinnénk -, hogy a tavaly márciusban született bikából kifogyott a szusz, ráadásul nem is most, hanem még valamikor ősz közepe táján.

Az S&P 500-as index úgynevezett Bullish Percent indexe egyre alacsonyabb csúcsokat csinál, s január végén az eddigi bikapiacot jelző 70 pont feletti értékeit is letörte, amivel a semleges zónába került. Az index azt mutatja, hogy az adott részvénycsoporton belül mekkora azon papírok aránya, amelyek "point & figures" grafikonja pozitív, azaz vételi jelzést adnak. A 30 százalék alatti értékek túladottságra, a 70 százalék feletti értékek túlvettségre utalhatnak. Amennyiben ezekeből a régiókból pattan vissza legalább 6 százalékponttal az index, azt eladási, vagy vételi jelként szokás értelmezni.Az alacsonyabb csúcsok (vagy esés esetén) mélypontok a trend kifulladását jelzik.


Egy másik népeszerű mutató, a McClellan Summation index értékei is arra utalhatnak, hogy a piac tetőpontra ért ősszel. A mutató értékei általában -1000 pont alatti régióban utalnak egy elsődleges medvepiac kimerülésére, 1600 pont feletti értékek pedig arra figyelmeztetnek, hogy közel az elsődleges bikapiac tetőpontja nagyon közel lehet értékben.

Az index szeptemberben tetőzött.


A rövidebb távú, a piac erősségére utaló mutatók közül a New York Stock Exchange A/D ratio-ja, azaz a csökkenő és emelkedő részvények arányának mutatója, és ennek két időtávon számolt mozgóátlaga arra utal, hogy egyelőre nem kell menekülni a részvényekből, durva túlvettség sincs a felfelé menet elindulása óta (bár kezd kialakulni), a H/L, azaz az éves csúcsokat és mélypontokat beállító részvények különbségéből képzett hasonló jelzőszám nem mutatja, hogy vásárolni kellene.
Nem szélsőséges a hangulat sem


A hangulatindikátorok sem utalnak szélsőséges pozíciónáltságra. Míg január közepén az Investor Intelligence Services által számított Bull/Bear arány a piaci csúcsokra jellemző értékre futott, s jelentős korrekciót jelzett előre, az utána következő 900 pontos esés a Dow Jones Industrial indexben letörölte az optimisták arcáról a mosolyt.


A Bull/Bear arány a januári 3,3-as értékről, amelyre előtte utoljára 2007 őszén volt példa, 1,28-ra zuhant, ez enyhén pesszimista, inkább semleges állapotot tükröz.

Az AAII Bullish index, amely a kisbefektetői hangulatot tükrözi, szintén azt mutatja, hogy a szélsőséges januári optimzmusnak nyoma sincs már a piacon, így erről az oldalról nem fenyegeti veszély az esetlegesen beinduló emelkedést.
A Chicagoi Árutőzsdén (CME) vásárolt vételi és eladási opciók aránya szintén azt tükrözi, hogy alaposan megrémültek a befektetők a január végén indult áresés nyomán. Az itt mért értékek viszont azt jelzik, hogy a szereplők félelme szinte sehol sincs ahhoz képest, mint ami a 2007-2009-es medvepiacon megszokott volt.


Szenved a kötvénypiac


Míg ősz elején még azzal volt tele a sajtó, hogy az év befektetései a kötvények voltak világszerte, a kötvénypiac csúcsrafutása és a dollár erősödése, a szuverén adósságokkal kapcsoltos aggodalmak lassan letörlik az akkori optimizmust.


A JP Morgan kötvénypiacok reprezentáló globális indexeinek lendülete megtört, aki dollárból finanszírozva árfolyamkockázat elleni fedezés nélkül vett szeptember végén kötvényportfóliót, az épp hogy pénzénél lehet (hozamokkal együtt).A kizárólag amerikai kötvényekből álló portfóliók nem állnak ilyen rosszul azonban ott sem volt éppen rózsás az elmúlt pár hét, aki nagyon pesszimista, egy duplacsúcs kialakulásától tarthat.


Mi lesz a részvényekkel?


A januári áresés egyik legfontosabb vonzata a vezető részvényindexek szempontjából az volt, hogy mind az S&P 500-as index, mind a Dow Jones Industrial letörte március óta tartó emelkedő trendjét. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy áresés jönne a részvénypiacon, mindössze jelzi, az a trend, amely idáig hozta az árakat legalábbis szünetet tart.A trendvonal letöréséből számolt célár egyelőre teljesült, s nem lenne szokatlan, ha az index visszatesztelné alulról a letört trendvonalat, amely akár új idei csúcsokat is eredményezhetne az indexben. Ehhez azonban még 4-5 százalék emelkedést kellene produkálnia.

QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!