Amíg nincs bizonyíték bűnösségére, a trend ártatlannak tekintendő, azaz elvileg még a felfelé tartó trendet kellene feltételezniük a konzervatív befektetőknek.


Az egyik legrégebbi tőzsdei teória, a Dow-elmélet szerint addig nincs bizonyíték arra, hogy a felfelé tartó trendet lefelé tartó trend váltotta fel, amíg a két Dow index, a Transportation (közlekedési) és az Industrial (ipari) új mélypontot nem üt; a két indexnek meg kell erősítenie egymást a trendfordulós jelzés tekintetében.


A Dow Jones Ipari Átlag január végén indult áresése során letörölte az egész november eleje óta tartó emelkedést, és új, háromhavi mélypontot ütött 9830 pont környékén.



A Dow Jones Transportation index is megerősítette a letörést, hiszen hasonlóan az Industrialhoz, új mélypontot ütött.



A Dow-elmélet egyik interpretációja szerint tehát a piac a legutóbbi mélyponttal trendfordulós jelzést küldött. Egy másik, az előbbinél konzervatívabb magyarázat szerint viszont ennél hosszabb időszak, nagyjából fél év mélypontjait kell letörni ahhoz, hogy a medvepiac megerősíést nyerjen. E szerint a magyarázat szerint még nincsen baj.


A lendület viszont teljesen elfogyott


Több népszerű mutató is arra utal azonban - ha az áraknak nem hinnénk -, hogy a tavaly márciusban született bikából kifogyott a szusz, ráadásul nem is most, hanem még valamikor ősz közepe táján.

Az S&P 500-as index úgynevezett Bullish Percent indexe egyre alacsonyabb csúcsokat csinál, s január végén az eddigi bikapiacot jelző 70 pont feletti értékeit is letörte, amivel a semleges zónába került. Az index azt mutatja, hogy az adott részvénycsoporton belül mekkora azon papírok aránya, amelyek "point & figures" grafikonja pozitív, azaz vételi jelzést adnak. A 30 százalék alatti értékek túladottságra, a 70 százalék feletti értékek túlvettségre utalhatnak. Amennyiben ezekeből a régiókból pattan vissza legalább 6 százalékponttal az index, azt eladási, vagy vételi jelként szokás értelmezni.



Az alacsonyabb csúcsok (vagy esés esetén) mélypontok a trend kifulladását jelzik.


Egy másik népeszerű mutató, a McClellan Summation index értékei is arra utalhatnak, hogy a piac tetőpontra ért ősszel. A mutató értékei általában -1000 pont alatti régióban utalnak egy elsődleges medvepiac kimerülésére, 1600 pont feletti értékek pedig arra figyelmeztetnek, hogy közel az elsődleges bikapiac tetőpontja nagyon közel lehet értékben.

Az index szeptemberben tetőzött.






A rövidebb távú, a piac erősségére utaló mutatók közül a New York Stock Exchange A/D ratio-ja, azaz a csökkenő és emelkedő részvények arányának mutatója, és ennek két időtávon számolt mozgóátlaga arra utal, hogy egyelőre nem kell menekülni a részvényekből, durva túlvettség sincs a felfelé menet elindulása óta (bár kezd kialakulni), a H/L, azaz az éves csúcsokat és mélypontokat beállító részvények különbségéből képzett hasonló jelzőszám nem mutatja, hogy vásárolni kellene.




Nem szélsőséges a hangulat sem


A hangulatindikátorok sem utalnak szélsőséges pozíciónáltságra. Míg január közepén az Investor Intelligence Services által számított Bull/Bear arány a piaci csúcsokra jellemző értékre futott, s jelentős korrekciót jelzett előre, az utána következő 900 pontos esés a Dow Jones Industrial indexben letörölte az optimisták arcáról a mosolyt.


A Bull/Bear arány a januári 3,3-as értékről, amelyre előtte utoljára 2007 őszén volt példa, 1,28-ra zuhant, ez enyhén pesszimista, inkább semleges állapotot tükröz.

Az AAII Bullish index, amely a kisbefektetői hangulatot tükrözi, szintén azt mutatja, hogy a szélsőséges januári optimzmusnak nyoma sincs már a piacon, így erről az oldalról nem fenyegeti veszély az esetlegesen beinduló emelkedést.




A Chicagoi Árutőzsdén (CME) vásárolt vételi és eladási opciók aránya szintén azt tükrözi, hogy alaposan megrémültek a befektetők a január végén indult áresés nyomán. Az itt mért értékek viszont azt jelzik, hogy a szereplők félelme szinte sehol sincs ahhoz képest, mint ami a 2007-2009-es medvepiacon megszokott volt.


Szenved a kötvénypiac


Míg ősz elején még azzal volt tele a sajtó, hogy az év befektetései a kötvények voltak világszerte, a kötvénypiac csúcsrafutása és a dollár erősödése, a szuverén adósságokkal kapcsoltos aggodalmak lassan letörlik az akkori optimizmust.


A JP Morgan kötvénypiacok reprezentáló globális indexeinek lendülete megtört, aki dollárból finanszírozva árfolyamkockázat elleni fedezés nélkül vett szeptember végén kötvényportfóliót, az épp hogy pénzénél lehet (hozamokkal együtt).



A kizárólag amerikai kötvényekből álló portfóliók nem állnak ilyen rosszul azonban ott sem volt éppen rózsás az elmúlt pár hét, aki nagyon pesszimista, egy duplacsúcs kialakulásától tarthat.


Mi lesz a részvényekkel?


A januári áresés egyik legfontosabb vonzata a vezető részvényindexek szempontjából az volt, hogy mind az S&P 500-as index, mind a Dow Jones Industrial letörte március óta tartó emelkedő trendjét. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy áresés jönne a részvénypiacon, mindössze jelzi, az a trend, amely idáig hozta az árakat legalábbis szünetet tart.



A trendvonal letöréséből számolt célár egyelőre teljesült, s nem lenne szokatlan, ha az index visszatesztelné alulról a letört trendvonalat, amely akár új idei csúcsokat is eredményezhetne az indexben. Ehhez azonban még 4-5 százalék emelkedést kellene produkálnia.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!