A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Az elmúlt hetekben egyre több jel utalt arra a Budapesti Értéktőzsdén, hogy a BUX talán kitörhet február óta lefelé tartó trendjéből, újabb és újabb csökkenő trendvonalakat tör át a mutató enyhe emelkedésével-oldalazásával, már járt a 200 napos mozgóátlag felett is, s úgy tűnik, magasabb támaszszintet épített ki. A legfontosabb jelzés azonban nem érkezett meg, nem sikerült új, szignifikánsan magasabb csúcsot kiépítenie.

A 17 800 pontnál elhelyezkedő június végi csúcsot ugyan sikerült átvinnie, azonban annak értékét az általunk használt szűrő, a 14 napos volatilitás mértékével már nem vitte át, még a 18 000 pont feletti zárás sem jött össze, s amíg ez nem történik meg, trendfordulóról nem nagyon lehet beszélni. A BUX indexben így a kép maradt a korábbi, erős támasz 16 000 ponton, gyengébb támasz 16 800 ponton, elsődleges ellenállás 17 800 ponton, illetve 18 000 ponton, e felett 18 900 pont lehet a következő akadály.

A BUX-nak egyelőre nem sikerült új, szignifikánsan magasabb csúcsot kiépítenie
Kép: Napi grafikonok

A Mol részvényeinél a gyorsjelentés közzétételét követően réssel tört az az enyhén emelkedő trendvonal, amelyet már-már túlzottan szabályosnak ítéltünk meg korábban, s amely egyben egy ékszerű alakzat alsó szárát is képezte. Az ék kiépülése 15 500-15 600 forint magasságában kezdődött, ez jelenti az ilyen alakzatok célárát, így az olajrészvény kilátásai nem túl jók. Felfelé hívogató az árfolyam számára a 16 630 és 16 800 forint között hagyott rés, a mostani felfelé menet a rés tetejéig egyelőre pozitív korrekciónak tekinthető. Hosszabb távon a 17 900 forintos előző csúcs szignifikáns áttörésével válhatna igazán pozitívvá a részvény.

A Magyar Telekom grafikonja nem véletlenül nézett ki lehangolóan két héttel ezelőtt, a gyorsjelentést követően letört a 415 forintnál található erős támasz, s a hosszabb távú grafikonon kirajzolódó alakzat célára 330 forint közelébe mutat, közben támaszt jelenthet a hét eleji minimum mellett a 370 forintos árfolyam is. Ugyanakkor a 385 forintos szintről az elmúlt napokban heves emelkedés indult, ez mindaddig csak korrekciónak tekintendő, amíg a 465 forintos ellenállást nem töri át a jegyzés.

A Richter egy a BUX indexéhez hasonló produkciót mutatott be a 40 000 forintos szint áttörésével. Mivel időközben osztalékfizetés is volt a cégnél, ezért a korábbi ellenállási szint áttörése már 39 200 forint magasságában megtörtént. Ezzel úgy tűnik, hogy egy hosszú idő alatt kiépült fordított fej-vállak alakzatot validált a kurzus, amelynek célára közel 9000 forinttal magasabbra mutat. Az igazi probléma az alakzattal kapcsolatban az, hogy a nyakvonal áttörésének szokásosnál jóval magasabb forgalom mellett kellene történnie, hogy ez így volt-e, egyéni megítélés kérdése. Mindenesetre ha fej-vállak alakzattal állunk szemben, akkor a tankönyvi vételi beszálló pont a nyakvonal visszatesztelésénél található, ami osztalékkal is korrigálva a 39 200 forintos szint körül található.

Az OTP beszorult a 3800 forintos ellenállási szint alá, hogy sikerül-e átvinnie, nehéz megmondani. Lefelé igazán komoly támasz 3300 forint körül van, az ellenállás átviteléhez a mostaninál jóval komolyabb forgalom lenne szükséges.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!