Heather Nauert amerikai külügyi szóvivő közölte, a szankciókra azért van szükség, mert az Egyesült Államok megállapította, hogy a vegyifegyver-tilalmi egyezményt megsértve Oroszország ideggázt használt idén tavasszal egy volt orosz kettős ügynök, Szergej Szkripal és a lánya megmérgezésekor az angliai Salisburyben.

A rubel 2016. augusztus 2. óta a leggyengébb szintre gyengült csütörtökön, amikor egy dollárért 66,73 rubelt kellett adni a moszkvai tőzsde devizakereskedésében. Az euró keresztben április óta először újra a 77-es szint fölé került a rubel, eddigi napi mélypontján 77,33 rubelt kellett adni a közös európai fizetőeszközért. Késő délelőtt a dollárt 66,25 rubelen, az eurót pedig 76,77 rubelen jegyezték, a szerdai záráshoz képest nagyjából 1 százalékkal gyengült tovább az orosz deviza. (Pórul járnak az orosz nyugdíjasok?)

Csütörtökön tovább csökkentek az irányadó indexek is a moszkvai értéktőzsdén: napi mélypontján a dollárban számított RTS-index 3,65 százalékos, a rubelben számított MICEX-index pedig 1,55 százalékos veszteséget mutatott. Helyi idő szerint délben az RTS 2,29 százalékos, a MICEX pedig 0,65 százalékos mínuszban állt.

A nap egyik fő veszteseként az Aeroflot 12,25 százalékos mínuszban, 98,15 rubelen is forgott, miután Washington jelezte, fontolgatja, hogy felfüggeszti az orosz légitársaság repülési jogait. Délben már "csak" 4,65 százalékos veszteségben, 106,65 rubelen állt az Aeroflot árfolyama.

Már szerdán is jelentősen gyengült a rubel, és erős eladási hullám alá kerültek az orosz kötvények és részvények, miután a Kommerszant című orosz politikai-gazdasági napilap közzétette az Oroszország elleni lehetséges büntetőintézkedéseket részletező amerikai törvénytervezetet, amelyet az amerikai törvényhozók válasznak szánnak az amerikai választásokba való feltételezett orosz beavatkozásért, illetve Oroszország Szíriában és Ukrajnában betöltött szerepéért.

A legnagyobb dániai pénzintézet, a Danske Bank csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy a dollár/rubel keresztárfolyam a 72,00-ás, az euró/rubel kereszt pedig a 83,50-es szint fölé emelkedhet, ha a kongresszus elfogadná a törvényt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!