Kéthavi mélyponton a magyar törlesztéskockázat-biztosítási árazások Londonban

Kéthavi mélypontra, 500 bázispont alá süllyedt a szerdai londoni kereskedésben a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazása, annak ellenére is, hogy az európeriféria kockázati árazásai a nap folyamán emelkedtek.
MTI-Eco, 2012. július 4. szerda, 19:53
Fotó: Napi.hu

A legnagyobb londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar szuverén kötvényadósság törlesztésének leállására köthető határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a szerdai késői jegyzésben 495 bázispont környékén mozgott.

A magyar CDS-kontraktusok árazása legutóbb május elején járt hasonló szinteken. A szerdára kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre jelenleg 500 ezer euró alatti éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási tranzakciókat a londoni piacon.

A magyar CDS-árfolyamok az év első kereskedési hetében még 750 bázispont feletti rekordokon jártak, így az év eleji szintnél most több mint negyedmillió euróval olcsóbb az irányadó ötéves futamidejű magyar szuverén devizakötvény tízmillió eurónként számított törlesztésbiztosítási díja Londonban.

A londoni elemzői közösségben az a konszenzusos várakozás alakult ki, hogy a magyar jegybanktörvény-módosítás ügyében múlt héten született kedvező eurójegybanki vélemény nyomán hamarosan megkezdődhetnek a hivatalos tárgyalások a Magyarországnak nyújtandó új IMF/EU-hitelprogramról, és ez javítja a piaci hangulatot a magyar befektetési eszközökkel kapcsolatban.

A magyar CDS-árjegyzés szerdán elszakadt az euróövezeti periféria törlesztéskockázati árazásaitól, ez utóbbiak ugyanis a szerdai londoni kereskedésben jórészt emelkedtek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK