Rossz előjel, hogy a kedvező globális befektetői légkör mellett is határozott gyengülést szenvedett el tegnap a forint, hiszen a vezető amerikai és európai részvényindexek többéves csúcsuk közelében járnak, az euró pedig intenzíven erősödött a legtöbb devizával, így a dollárral szemben is. Az euró/dollár kurzus ma reggel 1,3260 körül jár, azaz 200 pippel magasabban, mint tegnap reggel. A jelentős euróerősödést egyrészt az egyelőre elmaradó további EKB kamatvágások válthatták ki, másrészt az, hogy a jegybank elnöke határozott tőkebeáramlásról beszélt a fizetőeszközbe.

A forint tegnap reggel még az erősödés felé mozdult, majd délelőtt fordult az irány 289,5 körül. Ebben fundamentális szempontból az játszhatott szerepet, hogy tegnap Matolcsy György a heti publicisztikájában többek között azt mondta, hogy hiba volt korábban a forintot azért erősen tartani, hogy leszoríthassuk az inflációt. A Londonból érkezett elemzői kommentárok azt mutatják, hogy erre a kijelentésre igencsak sokan "felkapták a fejüket" és ez könnyen forint eladói stratégiák megfogalmazásához vezethet(ett) a különböző intézményi szereplők ügyfelei felé.

Technikai elemzési szempontból a forint egy erős emelkedő trendvonalról fordult a gyengülés irányába és ma reggel már 293,8 körül állnak a jegyzések, ami karácsony óta, azaz két hete a leggyengébb forintot jelenti.

A forint a tegnapi 1,1 százalékos eséssel kilógott a régiós devizák mezőnyéből (alulteljesítő volt), hiszen a cseh korona egy napközbeni gyengülést leszámítva (féléves mélypontra süllyedt) stagnált, míg a zloty kis gyengülést mutatott az euróval szemben.

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!