BUX

Kéthetes mélyponton a forint, 294-nél az euró

Míg külföldön jó a befektetői légkör, fokozott a kockázati étvágy, addig ez a forintnak most szinte semmit nem segített. Az euróval szemben kéthetes mélyponton, 294 közelében kezd a forint.

portfolio.hu, 2013. január 11. péntek, 08:48

Rossz előjel, hogy a kedvező globális befektetői légkör mellett is határozott gyengülést szenvedett el tegnap a forint, hiszen a vezető amerikai és európai részvényindexek többéves csúcsuk közelében járnak, az euró pedig intenzíven erősödött a legtöbb devizával, így a dollárral szemben is. Az euró/dollár kurzus ma reggel 1,3260 körül jár, azaz 200 pippel magasabban, mint tegnap reggel. A jelentős euróerősödést egyrészt az egyelőre elmaradó további EKB kamatvágások válthatták ki, másrészt az, hogy a jegybank elnöke határozott tőkebeáramlásról beszélt a fizetőeszközbe.

A forint tegnap reggel még az erősödés felé mozdult, majd délelőtt fordult az irány 289,5 körül. Ebben fundamentális szempontból az játszhatott szerepet, hogy tegnap Matolcsy György a heti publicisztikájában többek között azt mondta, hogy hiba volt korábban a forintot azért erősen tartani, hogy leszoríthassuk az inflációt. A Londonból érkezett elemzői kommentárok azt mutatják, hogy erre a kijelentésre igencsak sokan "felkapták a fejüket" és ez könnyen forint eladói stratégiák megfogalmazásához vezethet(ett) a különböző intézményi szereplők ügyfelei felé.

Technikai elemzési szempontból a forint egy erős emelkedő trendvonalról fordult a gyengülés irányába és ma reggel már 293,8 körül állnak a jegyzések, ami karácsony óta, azaz két hete a leggyengébb forintot jelenti.

A forint a tegnapi 1,1 százalékos eséssel kilógott a régiós devizák mezőnyéből (alulteljesítő volt), hiszen a cseh korona egy napközbeni gyengülést leszámítva (féléves mélypontra süllyedt) stagnált, míg a zloty kis gyengülést mutatott az euróval szemben.