Egyre romlik a kisbefektetők hangulata az Egyesült Államokban, eközben a profik körében nyoma sincsen pesszimizmusnak. Az amerikai kisbefektetői szövetség, az AAII adatai szerint ezen a héten tovább esett a következő hat hónapban részvénypiaci áremelkedést váró befektetők aránya felmérésükben, 42 százalékra 50,7 százalékról. Eközben az esésre tippelők tábora 5,2 százalékponttal 34,2 százalékosra emelkedett.


A bull/bear arány ezzel 1,22-re csökkent, ami hatalmas zuhanást jelent a hangulatban a január első hetében márt 3-as értékhez képest, akkor az emelkedésben bízók háromszor annyian voltak, mint az eséstől félő befektetők. A nagy ijedelem azért is furcsa, mivel az amerikai részvénypiac semmi jelét nem adja egyelőre annak, hogy véget ért volna a szeptember eleje óta tartó hegymenet. Mindössze annyi történt, hogy nyolc, zsinórban emelkedő hét után a múlt hetet enyhe csökkenéssel zárták a vezető indexek.  

A félelem a befektetők körében elvileg még egészséges is lehet, hiszen a bikapiacok ezen szeretnek kapaszkodni felfelé.
Gyökeresen más képet mutat viszont a profi tőkepiaci hírlevélírók által javasolt stratégiákon alapuló hangulatfelmérés, az Investors Intelligence legfrissebb adatai. Ezen a körön belül töretlen a bizalom a piac irányában, az elmúlt heti felméréshez képest mindössze annyi változás történt, hogy az optimisták aránya 55,1 százalékra jött le 56 százalékról, eközben a pesszimistáké 20,1 százalékról 19,1 százalékosra csökkent.

Így a bull/bear arány ezen a körön belül 2,88-ra ugrott, ami az optimista szélsőséget szokta jellemezni ebben a felmérésben. A emelkedést várók 55 százalék feletti és az esést várók 20 százalék alatti aránya általában lokális piaci csúcsok közelében szokott kialakulni.

A hangulati felméréseket a technikai elemzés általában kontraindikátorként szokta használni, túl sok félelmet emelkedés, túl nagy derűlátást általában csökkenés követ a piacon. 

Azt, hogy a kisbefektetők félelme, vagy a profik optimizmusa volt indokolt, majd a jövő dönti el.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!