A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Tavaly meglepően jó évet produkált az OTP, amit az idén valószínűleg már nem tud megismételni - mondták el a Napinak a konszenzushoz gyűjtött számok közben az elemzők, akik most az első negyedévre átlag 37,7 milliárd forintos nettó profitot tartanak elképzelhetőnek. Ez 13 százalékkal lenne kevesebb az elmúlt év első három hónapjában elért adatnál. Tavaly ugyanilyenkor 32 milliárd forintos profitot tartottak elképzelhetőnek a szakértők, amit akkor sikerült jóval túlszárnyalnia a banknak.

Ebben azonban egyedi tételek is segítették, például a bank saját alárendelt kölcsöntőke-kötvényeinek visszavásárlása, amin csak az első negyedévben 15,7 milliárd forint adózott eredményt értek el. A tavalyihoz hasonló mértékű rendkívüli tételekre azonban az idén nem számítanak az elemzők, bár nem zárható ki, hogy az OTP tovább vásárolja például a kötvényeit. Ugyanakkor tavaly adózási tételek is segítették a bank eredményességét, ami az idén már nem várható. Ráadásul a 2010-es év gazdálkodását nagyban nehezíti, hogy a folyamatosan csökkenő jegybanki alapkamatszinttel együtt biztosan mérséklődik a bank kamatmarzsa is.

Ez lesz tehát az egyik fontos tényező idén, ami negatívan érinti a bank gazdálkodását, és amit érdemes lesz figyelni, hogyan alakulhatott az első negyedévben. Ugyanakkor azt is jó lesz szem előtt tartani, hogy a banki kamatokat vélhetően előbb kezdte csökkenteni a bank, mint a hitelekét, így késleltetve a kamatmarzs szűkülését.

Az eredményre e tényezők tehát szinte biztosan kedvezőtlenül hatnak majd, ugyanakkor ebben az évben csökkenhet a céltartalékképzés mértéke. A rossz hitelek arányának növekedése már az első negyedévben is mérséklődhetett, és elképzelhető, hogy az év vége felé olyan mértékű lesz, ami akár a céltartalékok egy részének felszabadítását is eredményezheti. A leányvállalatok esetében az első negyedévben nem is elsősorban Ukrajna lesz érdekes Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője szerint, hanem inkább az utolsó negyedévben rosszul szereplő szerb és montenegrói piac.

Az ukrán piacon talán most már kevesebb lesz a meglepetés, Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója ezzel kapcsolatban például a közgyűlésen azt közölte, hogy a mostani negyedévtől már nyereséget vár, és a pozitív jövőképük miatt nem is eladó ez a leányvállalat. Az orosz piac ugyanakkor egyértelműen húzóerőt képviselhet a sikeres áruhitelezési tevékenység miatt.

Az eredményszámok mellett még az is fontos lehet, hogy érkeznek-e újabb hírek akvizíciókról, Herczenik szerint ugyanis szinte biztosra vehető, hogy az idén még vásárol bankot a nagyon jó likviditással rendelkező OTP. Elemzők szerint ugyanakkor az árfolyam szempontjából nem valószínű, hogy jelentősebb hatása lesz a jelentésnek, ezt inkább a nemzetközi hangulat határozhatja meg, amire azért rásegíthet egy meglepetést hozó eredmény.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!