Kevesebb pénz jár a quaestorosoknak

Az Alkotmánybíróság döntése után a Quaestor-károsultak kevesebbet fognak kapni, mint az eredeti törvény alapján - mondta Rogán Antal
MTI, 2015. november 20. péntek, 08:39
Fotó: Napi.hu

A bankok elérték a céljukat, az általános kártalanítást "gyakorlatilag eltörölték" - mondta a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter az RTL II Magyarul Balóval című műsorában. A kormány azt mondta - tette hozzá -, hogy mindenkinek általánosan minden után kártalanítás jár, ehelyett az Alkotmánybíróság úgy döntött, hogy "káron nem lehet nyerészkedni, tehát kamatot nem lehet kifizetni, sőt, a kifizetett kamatot le kell vonni".

Ez azt jelenti, hogy mindenkivel egyénileg kell elszámolni fair elszámolás keretében, ezzel a Quaestor-károsultak kevesebbet fognak kapni, mint az eredeti törvény alapján - emelte ki Rogán Antal. Hozzátette: a kormány próbálja felgyorsítani, de az elszámolás mindig tovább tart, mint az általános kártérítés.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken az állami rádióban az mondta, hogy általános kártérítés helyett egyedileg pontos kártérítésre, elszámolásra lesz szükség, ami bonyolult, nehéz feladat. Az új szabályokon az igazságügyi tárcánál dolgoznak - tette hozzá a miniszterelnök.

Az Alkotmánybíróság kedden közzétett határozatával megsemmisítette a Quaestor-károsultak kárrendezéséről szóló törvény egyes rendelkezéseit. A testület elnöke szerint a törvény alkotmányos módon kijavítható.

A március elején kipattant ügynek mintegy 32 ezer károsultja van. A jegybank vizsgálata szerint a Quaestor Értékpapír Zrt. mintegy 210 milliárdos vállalati kötvénykibocsátásából 150 milliárd fiktív volt. Az ügyben nyomozás is indult, majd március végén három gyanúsítottat, köztük Tarsoly Csabát, a cégcsoport vezetőjét letartóztatták.

Egy hónappal később elfogadták a Quaestor-károsultak kárrendezését biztosító követeléskezelő alap létrehozásáról szóló törvényt. Ezt azonban magánszemélyek és pénzintézetek megtámadták az Ab-n.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2015.11.20 17:15

Kérdésem.Most olyan banknak is fizetni kell akiknek nincs bróker részlege?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tibi27, 2015.11.20 14:15

@pro libertate: "Első ötletem szerint azért, mert a Quaestor működésének felügyelete nyilván a bankok feladata volt..."

Akkor nézz utána más ötletnek, mert a bankok senkit nem felügyelnek - legfeljebb őket felügyeli az MNB-be olvasztott PSZÁF (régi nevén Bankfelügyelet)

Így a másik fele a következtetésednek is csúszik, legfeljebb akkor igaz, ha a bankosok haverjai alatt a kormányt érted...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2015.11.20 13:10

Ezek a szemét bankok meg bírók már megint.
Pedig a mi megmentő rezsimünk milyen jól kieszelte: mindenkit kap "kártérítést" a bankok, tehát a banki ügyfelek pénzéből...

A kormányzati logika érdekessége, hogy fel sem merült a jogsértő módon kicsalt pénzek visszaszerzése és visszaszolgáltatása.
Vajon miért?

(Első ötletem szerint azért, mert a Quaestor működésének felügyelete nyilván a bankok feladata volt... és ha a quaestorosok loptak, azt alighanem a bankos haverjaik javára tették...)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tibi27, 2015.11.20 12:59

@Valus51: "A fő probléma hogy hamis kötvényeket adtak el amit a vevő nem is tudott ellenőrizi."

Nem. A fő probléma, hogy sokan bevették, hogy biztonságos (bankihoz hasonló) befektetéssel el lehet érni olyan hozamot, amit kínáltak. És nem gondolták át, hogy ez egy olyan befektetés, amiben lehet bukta is. Különösen azért, mert a cég mögött nem állt betétbiztosítási alap!
Csak hát ezt jellemzően nem nézik, "majd valaki segít" alapon felelőtlenkednek.

Na pl. ezért sz@rom le a nyugdíj kérdést, mert amikor oda jutunk akkor úgyis kell majd valamit csinálni "állam bácsinak", azt nem hagyhatja, hogy pár millió nyugdíjas éhen haljon meg utcára kerüljön. Akkor legalább én is belekerülök abba körbe, akit kisegítenek ("hülye fejjel" kimaradtam mind a devizahitelből, mind a Questorból...)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tibi27, 2015.11.20 12:54

@PJProby: "A fő probléma éppen az, hogy a legtöbb befektetőnek fogalma sem volt, hogy milyen kockázattal jár a vállalati kötvény."

Hááát, szerintem meg a fő befektetőknek - azaz akinek a legtöbb pénze volt benne - igenis volt fogalma. Nekem ismeretségi körömben van károsult, én nem bízok az ilyenekben.
Ezen kívül pedig "a törvény nem ismerete nem mentesít alóla" elv alapján, ha egyszer valahova befektetek nagyobb összeget, akkor miért nem nézek utána mi is az.

Tavaly előtt vettünk fel hitelt, az ügyintéző még ma is emlegeti, hogy én voltam eddig az egyetlen, aki az összes szerződést előre lekérte, átolvasta és belekérdezett!!! Pedig nem kis bank, és nem 10 hitelt folyósított a fiók azóta!!! Akkor hogy is van ez? Amikor belevágok "sz@rok bele", csak azt nézem mit ígérnek nekem és "hol kell aláírni" hozzáállás van, amikor meg bukta van, akkor meg jön a "Jaj, nem tudtam, hogyan tudhattam volna" sírás?!?!?! Hát tudod, az ilyenek azt mondom szívjanak, mint a torkos borz! (bocs, hogy te is a körben vagy...)

És kérdem én: azt az alapot ki is tölti fel most pénzzel nagy hirtelen, amiből kifizetik a fejetlenül befektető "károsultakat"? Csak mert ilyen alap nem létezett korábban, mint pl. az OBA, ahova folyamatosan, biztosításszerűen kötelesek a tagok fizetni...
Szóval ez olyan, hogy biztosításom nincs, de károm van és valaki most fizesse ki.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html