A kőolaj jegyzése csökkent a tengerentúli kereskedésben, miután Kína, a világ második legynagyobb kőolaj-felhasználója bejelentette: arra kötelezik a bankokat (immár egy hónapon belül másodjára),  hogy növeljék tartalékaikat.

A hír felpörgette a dollár árfolyamát, az euró 1,2 százalékkal csökkent az amerikai valutával szemben 1,3532-es szintre pénteken kora délután.

A kőolaj márciusi határidős hordónkénti ára 1,78 dollárral, azaz 2,4 százalékkal csökkent 73,53 dollárra a tengerentúlon péntek délután. Tegnap a kőolaj jegyzése 1 százalékkal nőtt elérve a 75,28 dolláros hordónkénti ára.

A kőolaj jegyzésének alakulását befolyásolhatja az amerikai energiahivatal pénteki jelentése, amely a Bloomberg elemzői szerint minden bizonnyal a kőolaj- és gázolajkészletek múlt heti emelkedésétől szól majd.

Várhatóan visszaesik a kőolaj iránti kereslet Kínában, jó esetben 300 ezer hordós lehet napont a növekedés - vélik elemzők.

Kína jegybankja pénteken arról tett bejelentést, hogy szigorítani fogja a banki tartalékkövetelmények arányát 50 bázisponttal. Az ország célja, hogy elkerülje az eszközbuborékok kialakulását és megfékezze az inflációt.

Esik az arany ára is

Az arany jegyzése is esik a tengerentúlon a dollár erősödése miatt. A nemesfém áprilisi határidős jegyzése 8,70 dollárral, azaz 0,8 százalékkal csökkent unciánkénti 1086 dollárra a New York-i Comex árutőzsdén.

Az arany spot ára Londonban 1 százalékkal volt lejjebb tegnapi záróáránál, 1084,82 dollárra süllyedve. A nemesfém jegyzése 1,7 százalékkal nőtt csütörtökön.

Az amerikai dollár index 0,9 százalékkal nőtt a kínai tervek bejelentését követően.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!