Az IG Market elemzői várakozásai szerint London és Párizs egyaránt 0,05 százalékos, Frankfurt pedig 0,1 százalékos nyereségben nyithat.

Csütörtökön egy sor gazdasági adat lát napvilágot. Az Európai Unió statisztikai hivatala délelőtt közli az euróövezet áprilisi munkanélküliségi rátáját, valamint a fogyasztói árak alakulásának májusi előzetes adatait. Emellett például Svájc és Spanyolország az első negyedéves gazdasági növekedésről ad számot, Franciaország és Olaszország a májusi előzetes inflációs adatokat, Nagy-Britannia pedig a hitelezés áprilisi adatait közli. (Nagy változás jöhet Budapesten.)

Ázsia és a csendes-óceáni térség legfontosabb tőzsdéin mérsékelt nyereségben álltak az árfolyamok. Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,81 százalékos, a dél-koreai Kospi 0,63 százalékos, az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 pedig 0,44 százalékos pluszban állt a kereskedés vége előtt fél órával. A vezető sanghaji index 1,57 százalékos, a hongkongi Hang Seng pedig 0,99 százalékos pluszban állt a kereskedés végének közeledtével.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken azokra a várakozásokra, hogy a nagy olajexportáló országok júniusban lazíthatják a kitermeléscsökkentési megállapodást, ráadásul meglepetést okozott az amerikai nyersolajtartalékok emelkedése is.

Csütörtök reggel fél nyolckor a legközelebbi, augusztusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,24 százalékos mínuszban, 77,53 dolláron, a júliusi szállítású WTI pedig 0,13 százalékos veszteségben, 68,12 dolláron forgott.

Szerdán Párizs kivételével nyereségben zártak a főbb európai tőzsdeindexek. A nap nyerteseként Milánóban 2,09 százalékkal emelkedett az irányadó index értéke, míg Madridban 0,47 százalékos pluszban zárt az IBEX-35-es mutató. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,75 százalékkal, 7689,57 pontra, a frankfurti DAX-index pedig 0,93 százalékkal, 12 783,76 pontra emelkedett, míg a párizsi CAC-40 index 0,20 százalékkal, 5427,35 pontra esett. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,27 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,23 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 mutató pedig 0,08 százalékkal nőtt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!