Elemzők csökkentették a szeptember 30-án záruló harmadik negyedévre és az egyéves időtávra vonatkozó előrejelzéseiket is. Ha a csökkenést valószínűsítő várakozások beigazolódnak, a már így is drága részvények még költségesebbé válnak, és a befektetők ezzel párhuzamosan még idegesebbek lesznek.

A Thomson Reuters adatai alapján a New York-i értéktőzsdén jegyzett 500 legnagyobb amerikai részvénytársaság harmadik negyedéves nyeresége 3,9 százalékkal lehet alacsonyabb az egy évvel korábbihoz képest. A Standard & Poor's 500-as mutatóhoz tartozó vállalatok fele könyvelhet el kisebb profitot a csökkenő olajárak, az erős dollár és a gyenge világgazdasági kereslet következményeként.

A jövőre vonatkozó várakozások is romlottak. Az egy részvényre jutó nyereség (EPS) 12 hónapra előre mutató értéke jelenleg mínusz két százalék közelében mozog, ami 2009 vége óta a legrosszabb adat. Hat éve mínusz 10,1 százalékon állt ez a ráta. A gyenge előrejelzések nyomán egyes elemzők a "profitok recessziójáról" beszélnek, azaz arra számítanak, hogy két egymást követő negyedévben csökkennek a nyereségek.

Nem jó dolog a profitok recessziója. Nem érdekel, hogy a gazdaság vagy bármi egyéb milyen állapotban van - fogalmazott Michael Mullaney, a Fiduciary Trust nevű bostoni pénzügyi tanácsadó és vagyonkezelő társaság befektetési igazgatója.

Az S&P 500-as index értéke nagyjából 9 százalékot esett a május 21-én megütött történelmi rekordjáról ez idáig, mert a befektetőket nyomasztja Kína gazdasági növekedésének a világkeresletre gyakorolt kedvezőtlen hatása, plusz a bizonytalan kamatkilátások. A gyengébb kínai kereslet nyomást gyakorol a nyersanyagok, különösen a réz árára.

S&P 500 alapú CFD
Kép: Alfatrader

Még a közelmúltbeli eladási hullám után is bizonyos mutatók szerint a részvények továbbra is túlárazottak. Az S&P 500-as mutatónak vissza kell térnie az 1800 pont körüli tartományba, hogy kialakuljon az egyensúlyi helyzet. Az index pénteken 1931,34 ponton zárt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!