Kezdődik a pánik újra: összeomlás Görögországban

Az európai tőzsdék mélyrepülése hatványozottan jelentkezett a görög értékpapírpiacokon. A tízéves kötvények hozama átlépte a tíz százalékot, ami csillagászati magasságnak számít. Egy szakértő megfogalmazása szerint a befektetők sztrájkba léptek, nem hajlandók vásárolni.
Napi.hu, 2016. február 8. hétfő, 16:54
Fotó: Reuters

Az európai tőzsdék felfordulása ismét a görög piacokat rázta meg a legjobban - derül ki a Bloomberg jelentéséből. A tőzsdei árfolyamok 1990 óta nem látott mélységeket céloztak meg, az államkörvények több mint háromszor olyan rosszul szerepeltek, mint az eurózóna második leggyengébben muzsikáló államának kötvényei.

A világ értékpapírpiacain megfigyelhető káosz párosul azzal, hogy nem sikerült lezárni a legutolsó görög hitelcsomag teljesítésének esedékes felülvizsgálatát. Teljes sztrájkot hirdettek a vásárolók minden piacon - jellemezte a helyzetet Georgiosz Athanaszakisz, az athéni Pantelakis Securities SA tőketársaság értékpapír-kereskedési részlegének vezetője.

Sztrájkolnak a vevők

A nemzetközi zűrzavarok mindig felerősödnek az illikvid piacokon, mint amilyen a görög részvény- és kötvénypiac. Ha még sokáig késlekedik a kormány és a hitelezők megállapodása a segélycsomag teljesítéséről, az komoly sérülést okozhat a bankoknak és a gazdaságnak - teszi hozzá. A sztrájk szó minden bizonnyal arról jutott eszébe, hogy az országban egymást érik a nagy munkabeszüntetések.

A vezető athéni tőzsdeindek, az ASE délutánig közel hét százalékot veszített értékéből, de volt nyolc százalék feletti mínuszban is. A mutató idén eddig elvesztette értéke több mint negyedét. A nagybankok 22 százalék körüli zuhanást produkáltak.

A tízéves görög kötvények hozama a gyenge kereslet miatt hajszálnyival tíz százalék fölé emelkedett - a szakértők a hat százalék feletti hozamot már megfizethetetlennek tartják.

Patt a tárgyalóasztalnál

A görög kormány nem tudott megállapodni az IMF, az Európai Központi Bank és az Európai Bizottság képviselőivel az újabb megszorításokról, elsősorban a nyugdíjkiadások lefaragásáról. A hitelezők egyheti tárgyalás után pénteken úgy távoztak Athénból, hogy nem sikerült áttörést elérni.

Brüsszeli források szerint a görögök júniusig kihúzzák újabb hitelrészlet átutalása nélkül. A felek feszült viszonya azonban így is bizonytalanságot kelt, ami súlyosbítja az amúgy is nagy bajban lévő bankok helyzetét. A pénzintézetek összesen 100 milliárd eurónyi rosszul teljesítő hitelt görgetnek maguk előtt, miközben a múlt nyáron bevezetett átutalási és pénzfelvételi korlátozások is kárt okoznak nekik.

Nincs fény az alagút végén

A görög válságot nem sikerült megoldani, nem ért még véget, nagyon sok kezelendő gond, ezért aki nem akarja vállalni a mindezzel járó nagy kockázatot, az eladja minden görög értékpapírját - fejtegeti Christoph Kind, alapkezelő menedzser, aki nem tart portfóliójában görög papírokat. Láthatóan mindenki szabadulni igyekszik a rizikótól, ezért szenvedték meg a hét eleji általános zuhanást az európai periféria országai.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Daniel Dakota, 2016.02.09 10:43

@enapi: De azért mégiscsak a görögök csaltak.... Senki nem kényszerítette őket erre. Nem lehet a felelősséget a németekre hárítani, még akkor sem, ha szemét módon kihasználják a görögök hibáját.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

enapi, 2016.02.09 10:24

@francois: Görögország uniós tagországként csalta el a saját költségvetését.
Nem lopott senkitől. A németeknek kellett volna szólni időben.
Szándékosan nem tették mert ez volt a cél.
Hagyták, hogy annyit csaljon, hogy után bekebelezhesse Németország aki az USA csatlósa. Az IMF és ECB rátette kezét Görögországra tankok és háború nélkül. Hitler csak az Akropoliszra tudta kihelyezni a horogkeresztes zászlót Merkel az összes kis szigetre rátette a kezét.
Görögország nem volt sokáig Hitleré...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

francois, 2016.02.09 02:31

@enapi:
Hát persze, Németország a hibás, a görögök semmi olyat nem tettek, ami a jelenlegi helyzethez vezetett! :) Örülök, hogy végre valaki már rávilágít erre!!! Akkor sem a tolvaj a hibás, amikor a kézitáskából kilopja a pénztárcát, hanem az, aki nem tette azt a belső zsebébe )))))))))) Ha, Ha, Ha (copyright mástól) :)
Csak mellékesen megjegyzem, hogy a görögök egyébként rutinosak az államcsődben, Európában a rekorderek közé tartoznak.
https://en.wikipedia.org/wiki/Sovereign_default
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2016.02.08 22:38

Apa, kezdődik!
Gondolom most megint belengetik a migránsokat, csak ezzel kezdenek elkésni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2016.02.08 22:09

@enapi:
ja, jól beszopatta őket. különben már se nyugdíjat, se a közszolgákat nem tudták volna fizetni. mostmeg a nyugdíjcsökkentés ellen lázadoznak. van ez így. attól, hogy megígérték nekik, hogy lesz nyugdíjuk, attól még nem termelték meg a rávalót. vagy mennek még melózni pár évet, vagy be kell érjék kevesebbel. persze egyik sem tetszik nekik, de a matek nagy úr, a végén mindig ő győz...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html