Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hét végén tette közzé a tavalyi negyedik negyedévre vonatkozó beszámolóját a MOL horvát leánya, az INA, mely enyhén szólva sem lett fényes: a társaság riportált üzemi eredménye megközelítette a 3 milliárd kunát, amire 2006 óta nem volt példa a vállalatnál. Itt fontos kiemelni, hogy a negyedéves eredményt egyszeri tételek is terhelték, az INA további jelentős leírást hajtott végre a szíriai eszközökön (1,6 milliárd kuna) és a finomításban is történtek leírások. Az üzemi eredmény szintjén a negyedévben valamennyi szegmens veszteséget termelt - írja a portfolio.hu.

A meghatározónak számító kutatás-termelésben az INA EBITDA-ja 19 százalékkal csökkent, amit elsősorban a több mint 20 százalékkal csökkenő átlagos realizált szénhidrogén ár (a Brent összeomlott, a gázárakat pedig a kedvezőtlen horvát szabályozói változások és az így kikényszerített, alacsony áron történő értékesítés nyomta lefelé), valamint a megemelkedett horvátországi bányajáradék kulcs érintette negatívan, ennek hatását csak tompítani tudta, hogy az INA kitermelése 6 százalékkal emelkedett (hasonlóra egyébként egy évtizede nem volt példa a vállalatnál). Az INA olajkitermelése főként a horvát szárazföldi kitermelés növekedésének köszönhetően emelkedett (12 százalékkal), míg a gázkitermelést az Izabella mező újraindulása segítette (+5 százalék). 

A riportált üzemi profit az EBITDA-nál nagyobb mértékben esett vissza, a veszteség itt 25 százalékkal emelkedett. Ebben nagyrészt a szíriai eszközökön elszámolt újabb leírás játszott szerepet, ami megnövelte az amortizációs költségeket. A jelentés szerint a szíriai eszközökön 1,6 milliárd kuna leírást hajtott végre az INA, azt követően, hogy az egy évvel korábbi hasonló időszakban is közel 1 milliád kuna leírást számolt itt el. A beszámoló kiemeli, hogy a menedzsment a szíriai helyzetet egyre kiszámíthatatlanabbnak, komplexebbnek látja, az INA esetleges visszatérése pedig a korábban vártnál hosszabb időt vehet igénybe.

A gázkereskedelem az INA kimutatásaiban szintén az upstream szegmensben van, itt a Prirodni Plin eredményei feltehetően a negyedévben is nyomást helyeztek az eredményekre. Az INA gázkereskedelmi cége évek óta masszívan veszteséges, elsősorban a szabályozott lakossági gázárak miatt.

Az EBITDA szinten mutatkozó veszteség itt több mint triplázódott, ebben azonban jelentős szerepet játszott az olajárak esése miatt képződött negatív készletátértékelési hatás (az ettől megtisztított EBITDA a bázisidőszakhoz képest már csökkenő veszteséget mutatott. Ebben a pozitív év/év alapú változásban szerepet játszhatott, hogy a bázisidőszakhoz képest a termék árrések valamelyest javultak, a finomított termékek értékesítése emelkedett, továbbá javult a nagy és kiskereskedelmi tevékenység jövedelmezősége.

A riportált üzemi eredmény szintjén 15 százalékkal növekvő veszteség látszik év/év alapon, itt a teljesítményt szintén kedvezőtlenül érintette, hogy a finomítói eszközöket is terhelték leírások (mintegy 400 millió kuna). Az INA finomítói eszközeinek hatékonysága meglehetősen alacsony, a MOL pedig legutóbb a zuhanó olajárak következtében lépéseket is tett: átmenetileg leállította a termelést sziszekben, mondván, hogy a jelenlegi környezetben további hatékonyság növelő lépések váltak szükségessé. A gyorsjelentés szintén megerősíti, hogy ezek iránt a MOL elkötelezett, hajlandóak további hatékonyságjavítást véghezvinni.

Összegzés

Az INA számai összességében gyengék lettek, melyek a hosszabb távú profit folyamatok további romlását mutatják a vállalatnál. Miután a MOL konszolidálja az INA-t, a negyedévben ezek a mínuszok nyomasztják a hazai olajtársaság eredményeit is.

A részvényesek által kiemelten figyelt egy részvényre jutó eredmény alakulása kedvezőtlen tendenciákat mutat, a 12 havi gördülő adat egyre nagyobb mínuszt mutat. Jelenleg már a 2009-es válságra emlékeztető folyamatokat látunk. Egyedül talán az operatív cash-termelés elmúlt negyedévekben látható növekedése adhat okot örömre.

Mi hozhat fordulatot?

Az INA láthatóan évek óta szenved, elsősorban az alacsony minőségű finomítói eszközök és a horvátországi gázpiaci szabályozás következtében, eddig azonban a kutatás-termelés profitja jellemzően ellensúlyozni tudta ezeket. Nem lesz azonban ez mindig így, főleg ha Horvátország folyamatosan útját állja a MOL hatékonyságnövelési erőfeszítéseinek, és persze ha az olajár tartósan alacsony szinten marad. Ha a mostani, az INA jövőjével kapcsolatos bizonytalan helyzet tartósan fennmarad - most ez tűnik valószínűbbnek -, az elégtelen mértékű beruházások tovább ronthatják a MOL csoportszintű jövedelmezőségét.

Éles fordulatot tehát leginkább az hozhatna, sikerülne megegyezni a horvátokkal az INA irányításáról, hosszabb távon a gazdasági érdekeket szem előtt tartva mindkét félnek ez lenne a legjobb.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!