BUX
38759

Kicsit estek az ázsiai börzék

A japán Nikkei veszített legtöbbet értékéből a hétfői kereskedési napon, a főbb ázsiai részvénypiacok indexei minimális mértékben csökkentek - írja a MarketWatch.

Kővári Dániel, 2010. augusztus 23. hétfő, 09:47

A Nikkei 0,8 százalékos csökkenése nem nevezhető eget rengetőnek, de a régió legnagyobb mínuszát produkálta hétfőn. A dél-koreai Kospi 0,3 százalékkal esett, a hongkongi Hang Seng indexe 0,4 százalékkal süllyedt. Egyedül a kínai Shanghai Composite tudott a zöld tartományban zárni, az index 0,1 százalékkal emelkedett.

A tokiói befektetők vonakodtak nagyobb pozíciók kialakításától, köszönhetően a japán pénzügyminiszter kijelentésének. Noda Josihiko kijelentette ugyanis, hogy nem hallott arról a találkozóról, ami egyes beszámolók szerint közte és a japán jegybank elnöke között jöhetett volna létre a jen árfolyamának szabályozása miatt.

Az exportra specializálódott cégek papírjait viselték meg legjobban az események: a Toshiba 1,7 százalékot, a Nikon 1,5 százalékot, a Honda 1,4 százalékot esett.

Szöulban a külföldi befektetők vásárlásai segítettek visszafogni a veszteséget. Az építőipari vállalatok részvényei emelkedtek, mert a dél-koreai kormány bejelentette, lépéseket fog tenni az ingatlanpiac felvirágoztatásának érdekében.
A Hyundai Engineering & Construction ennek hatására 2,8 százalékkal nőtt, és GS Engineering is 3,5 százalékot tett hozzá értékéhez.