Az európai tőzsdei cégek részvényesei éveken keresztül csak vágyakozva nézhették amerikai társaikat, hogyan tömik ki pénzzel az ottani cégek részvény-visszavásárlásaikkal. Ez a helyzet a jelek szerint annak ellenére nem fog változni, hogy az európai cégek nyereségtermelő képességében komoly pozitív fordulat következett be - írja összefoglaló elemzésében a Bloomberg. Persze a hírügynökség felvezetője a témához képletesen értendő, hiszen az európai befektetők is vásárolhatnak amerikai részvényeket, a tény azonban tény marad, az amerikai cégek az elmúlt években sokkal bőkezűbben bántak részvényeseikkel, mint európai társaik.

Persze Európában is akad kivétel, az Unilever NV nemrég jelentett be egy 6 milliárd euró értékű részvény-visszavásárlási programot. Azonban ennek ellenére, az európai tőzsdei cégek összesítve nyereségüknek idén a legalacsonyabb hányadát tervezik kifizetni részvényeseiknek az euró 1999-es megalkotása óta, legalábbis a Credit Suisse Group AG elemzése szerint.

Ez érthető magyarázattal szolgál a jelenségre, amire már többször felhívtuk a figyelmet. Nevezetesen, hogy az eurózóna gazdasági növekedésének beindulása ellenére a régió tőzsdeindexei és részvényárfolyamai rekordmélységben vannak amerikai társaikkal összehasonlítva.

Ez persze nem feltétlenül jelent rosszat - írja a Bloomberg - ha nem a részvényesek szempontjából szemléljük a dolgokat. A ki nem osztott profitot a cégek ugyanis újabb értékteremtő beruházásokra és adósságállományuk csökkentésre fordíthatják. Az amerikai cégek hatalmas étvágya a részvény-visszavásárlások iránt egyébként meglehetősen sok kritikát kapott, sokan úgy vélik ugyanis, hogy a pénzvisszaosztás a jövőbeni munkahelyeket biztosító beruházások kárára történik.

A jövőben is arra számítunk, hogy a beruházási célú költségek aránya fog növekedni az európai cégeknél, s nem pedig a részvényeseknek visszajuttatott pénz nagysága. Az elmúlt években ezek a cégek arra koncentráltak, hogy hatékonyabbá váljanak. Most, hogy már hatékonyak, ismét a növekedésen lesz a hangsúly. - mondta Bibiana Carretero, az EFG Asset Management londoni portfólió menedzsere. Ez jó hír az európai kötvénytulajdonosoknak és a régió gazdaságainak, kevésbé viszont a részvényeseknek - mutatnak rá a Credit Suisse elemzői.

A részvény visszavásárlások hagyományosan kisebb népszerűségnek örvendenek az európai cégek körében, mint az amerikaiknál. Az amerikai S&P 500-as részvényindexben szereplő cégek az elmúlt öt évben - köszönhetően az ultra alacsony kamatkörnyezetnek is - 4500 milliárd dollárt költöttek összesen saját részvényeik visszavásárlására és osztalékra. Ez az összeg közel duplája az európai blue-chipeket tömörítő Stoxx 600-as indexben szereplő cégek által ilyen célra kifizetett összegnek. Ez persze látszik a cégek mérlegén is, míg az európai társaságok eladósodottsága lefelé tartó trendben van, addig az amerikaiaké pont ellentétes irányban mozog.

Ugyanakkor az elemzés felhívja a figyelmet, hogy az alacsonyabb kifizetések és a magasabb beruházások közötti kapcsolat nem ennyire egyszerű. Abban szerepet játszhat a cégek vezetésében a nagyobb munkavállalói képviselet, de végső soron a cégek növekedési kilátásai kell, hogy meghatározzák a beruházásokra költendő összeg nagyságát.

A Credit Suisse elemzői mindenesetre optimisták. Szerintük lehetséges, hogy az európai égek, különösen a bankok eredményességének növekedésével elképzelhető, hogy a részvényeseknek szánt juttatások mértéke is emelkedni fog. A bevételek nőnek, a vállalati profitok erősek eközben az eladósodottság mértéke csökken. Ebből a szempontból a fundamentumok kecsegtetőnek tűnnek, a kötvény és a részvénytulajdonosok számára is.

Ennyire teljesít alul Európa
Kép: Napi.hu

Az elmúlt hónapokban mindenesetre nem történt változás a két részvénypiac egymáshoz mért teljesítményének tekintetében. Akár dollárban, akár saját devizában nézzük, az Stoxx 600-as részvényindex komoly lemaradásban van az S&P 500-as indexhez képest, s a relatív erő mutatóban lévő lefelé tartó trend megfordulására nem nagyon érkezett jelzés. Ez azt valószínűsíti, hogy várhatóan továbbra is az jár jól, aki amerikai részvényeket vásárol az európaiak helyett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!