A következő válság idején nem a lakossági, hanem a vállalati hitelekhez köthető termékek lesznek azok, amelyek a leginkább bajba kerülhetnek - mondta Greg Lippmann, a LibreMax Capital LLC szakértője a Bloombergnek.

Lippman a Nagy Dobás (Big Short) című könyvből és filmből vált ismerté, ő volt az a Deutsche Banknál dolgozó kereskedő, aki a jelzálogpiac összeomlására játszó pozíciók felépítésében segédkezett, s nem mellesleg ezeken 1,5 milliárd dollárnyi nyereséget termelt a válság során bankjának.

Lippmann szerint amikor elérkezik majd a recesszió, akkor a vállalati hitelek és a részvények frontján okozza majd a legnagyobb problémákat. Ennek oka, hogy véleménye szerint a fogyasztói hitelekhez képest most a vállalati hitelek tűnnek túlfeszítettnek, a különböző cégek ugyanis túlságosan is mohón igyekeztek kihasználni az ultra alacsony kamatkörnyezetben rejlő lehetőségeket.

A szakember szerint az idei első negyedévben a piacokon tapasztalt volatilitás egy nagyobb mozgás előszele lehet. Ennek a mozgásnak az epicentrumában a vállalatok lesznek, amelynek eladósodottsága jelenleg már jóval magasabb, mint a válság előtti időszakban volt - tette hozzá a guru.

A következő recesszió ugyan még nem kezdődött el, azonban Lippmann szerint már feltűnt a láthatáron. Szerinte az előttünk álló visszaesés nem lesz ugyanakkor olyan mértékű, mint a 2008-2009-ben tapasztalt, azonban jóval hosszabb ideig fog tartani.

A vállalatok mérlegével kapcsolatos aggodalmakat jól mutatja, hogy a Bank of America Merrill Lynch legutóbbi alapkezelői felmérésében 2010 óta nem látott magasságba ugrott azok aránya, akik szerint a vállalatoknak beruházások helyett hitelállományuk csökkentésére kellene fordítaniuk szabad pénzeszközeiket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!