Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A május 6-i eseményekkel kapcsolatban a SEC és a CFTC - határidős árupiaci bizottság - két eseményt talált egyszerre vétkesnek. Az egyik egy automatizált eladási megbízás végrehajtása volt egy brókercégnél, amelyet a jelentés ugyan nem nevezett meg, de piaci értesülések a Wadde & Reed nevű brókercéget említik. A másik a high frequency traderek, a gyors, másodpercenként több kötést is végrehajtó kereskedési rendszerek eladási nyomása volt, leginkább a chicagói árutőzsdén jegyzett E-Mini  S&P 500-as kontraktusra (ez az S&P 500-as index változásait követi le). A cseppet sem megnyugtató magyarázat szerint a két egymást erősítő esemény hatására az árjegyzők pánikszerűen vonták vissza vételi megbízásaikat a részvények kereskedési könyveiből, a folyamat öngerjesztővé vált, s ez okozhatta a hatalmas zuhanást.  A nap folyamán volt, hogy a Dow 481 pontot esett 6 perc alatt, majd több mint 500 pontot emelkedett a következő 10 percben - emlékeztet a Marketwatch.


A történésekre azonnali válaszul a SEC még májusban számos amerikai tőzsdén bevezettette a felfüggesztést - amelyet a hazai tőzsdén már nagyon régóta ismerünk -, azaz ha egy papír 10 perc alatt több mint 10 százalékot esik, akkor átmenetileg szünetel a kereskedés. Később kiterjesztették ezt szinte az összes részvényre és számos tőzsdén jegyzett befektetési alapra is.


A felügyelet ezen kívül meg szeretné tiltani az úgynevezett „stub quote"-ok alkalmazását, amikor a piacitól jelentős eltérő árú ajánlatot visznek be a könyvbe. Az ilyen ajánlatok rendszerint nem teljesülnek, azonban ha valami okból mégis, akkor jelentős elmozdulást okozhatnak a piacon (Erre a BÉT történetében is számos példa akadt már).

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!