Kiderült - csak otthon jófiúk a multik

Az otthon nagyobb átláthatósággal működő legnagyobb multinacionális vállalatok kifejezetten titkolózóvá válnak, ha külföldi működésükről van szó. 72 százalékuk még azt sem közli, mennyi adót fizet külföldön, 43 százalékuk pedig nem árulja el külföldi bevételeinek nagyságát - derül ki a Transparency International friss jelentéséből
Napi.hu, 2014. november 5. szerda, 11:38

Csak minimális információt hoznak nyilvánosságra a világ legnagyobb multinacionális vállalatai a külföldi működésükről, ez derült ki a Transparency International ma nyilvánosságra hozott elemzéséből. A "Transparency in Corporate Reporting" (TRAC) című jelentés szerint a világ 124 legnagyobb tőzsdei cégéből 90 nem mondja meg, hogy mennyi adót fizet külföldön, 54 pedig még a hazain kívüli bevételeiről sem számol be - közölte a szervezet.

A TI berlini központja által kétévente elkészített TRAC jelentés három szempontból vizsgálja meg, hogy a vállalatok adatközlései, jelentései mennyire átláthatóak. A TRAC egyrészt bemutatja, hogy egy-egy vállalat milyen mértékben hozza nyilvánosságra a korrupcióellenes és etikai szabályait, másrészt, hogy mennyi információt közöl a leányvállalatairól, harmadrészt pedig, hogy a külföldi tevékenységeiről mennyi adatot jelent.

A mostani jelentésben a világ 124 legnagyobb multinacionális nagyvállalata szerepel, amelyeknek az összesített piaci értéke meghaladja a 14 milliárd dollárt. A vizsgálatban a legjobban az Egyesült Királyságban bejegyzett vállalatok szerepeltek, a leggyengébbnek pedig a kínai cégek bizonyultak.

A technológiai cégek titkolóznak a legjobban

A különböző iparágakon belül a technológiai szektor bizonyult a legkevésbé átláthatónak, az amerikai óriások, mint például az Amazon, az Apple, a Google és az IBM is kevesebb mint 3 pontot értek el a maximális tízből, a listát pedig az ENI, a Vodafone, a Statoil és a BHP Billiton vezeti - emeli ki a TI jelentése.

Hasonlóak az eredmények Magyarországon is. Itthon azonos módszertan szerint először 2013-ban vizsgálták és rangsorolták az 50 legnagyobb hazai vállalatot a közzététel átláthatósága szerint, és szintén a távközlési szektor, valamint az olaj- és gázipari cégek végeztek az élen.

Nagyobb hatalom, nagyobb felelősség

A nemzetközi kutatás szerint a 124 vállalatból, 101 vállalat kevesebb mint 5 pontot ért el 10-ből az összesített indexben, ami azt jelenti, hogy a vállalati jelentéstétel átláthatóságának kritériumait csak felerészben teljesítik. 65 vállalat nem hozza nyilvánosságra, hogy kinek fizet politikai célú adományt.

Az EU-ban és az Egyesült Államokban hamarosan olyan új jogszabályokat vezetnek be, amelyek szabályozzák az olaj- és gázipari, illetve a nyersanyagkitermelő cégek jelentéstételét. Ennek alapja az lesz, hogy a különböző országokban egy-egy projekt kapcsán mennyi adó fizetett a vállalkozás - írja közleméynében a TI. Erre egyébként, úgy tűnik, nincsenek felkészülve a legnagyobb vállalatok. A vizsgált 24 kitermelő ágazatban működő cég közül 19 csak kevesebb, mint az országok felének vonatkozásában közöl adatokat a befizetett adókról.  
Nagyobb átláthatóságot kell biztosítaniuk a nemzetközi vállalatoknak, amelyeknek a gazdasági erejük a legnagyobb országok erejével vetekszik.

Nagyobb gazdasági hatalom több felelősséggel jár - emelte ki a jelentéssel kapcsolatban José Ugaz, a Transparency International nemrégiben megválasztott új elnöke. A rossz vállalati magatartás korrupciót idéz elő, ami szegénységhez és instabilitáshoz vezet. Azok a társaságok, amelyek figyelmen kívül hagyják az emberek nagyobb átláthatósággal és elszámoltathatósággal kapcsolatos igényeit, kockára teszik a jó hírnevüket és ügyfeleket veszíthetnek - tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

unortodox, 2014.11.05 18:45

@bogyu: ..ha a 400 négyzetméternél kisebbekre nem vonatkozik ,akkor el lehet gondolkodni ....,
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unortodox, 2014.11.05 18:43

@foldnyuzo: A multik azok a cégek, amelyek betartják a törvényeket. A magyar vállalkozók nem!
Miért e különbség?


..a 40 -60 év előny ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogyu, 2014.11.05 17:32

@unortodox: Olvasni, értelmezni!

http://hacsaknem.blog.hu/2014/11/04/a_kdnp_vidam_vasarnapja
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogyu, 2014.11.05 17:13

A KDNP megint ringbe szállt az üzletek vasárnapi nyitva tartása ellen. Ez - mondják - az alkalmazottnak is rossz, mert a csúf multi munkáltató bele tudja kényszeríteni a dolgozót kedvezőtlen feltételek (50%-os túlmunkadíj) mellett a vasárnapi műszakba. Csak két dolgot nem említ: mindezt a munka törvénykönyv 2/3 által keresztülvitt módosítása teszi lehetővé a korábbi 100 %-os pótlék lrcsökkentésével, és hogy a 400 négyzetméteresnél kisebb területű, általában honi tulajdonban levő üzletekben a munkáltató ugyanezen kényszerítése már nem fáj annyira az elhivatott pártnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2014.11.05 16:55

@Bow-11Mano: " A fizetésemelés ezeknél a nemzeti tőkés uraknál ismeretlen fogalom.Sokak szerint ezek miatt inkább a multi, mint a magyar munkáltató. No ennek kellene véget vetni."

Mondhatni, tökéletes látlelet.
A szűken vett rokonságban is volt rá példa, hogy az egyik rokongyerek csak akkor tudta meg, hogy 4 órára van bejelentve, mikor egy kisebb baleset miatt táppénzes állományba vették...

A kisebbik unokaöcsém mérnöktanár egy technikumban. A végzősöktől érdeklődött, ki hol képzeli el a szakmai életét. Még véletlenül sem volt közte magyar munkáltató. Természetesen lehet őket hálátlan árulónak tartani, de senki nem kényszeríthető arra, hogy saját anyagi érdekeit sorolja hátrébb..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html