Kiderült, eddig mi gátolta az összeomlást

Fürdenek a pénzben az amerikai vállalatok, s nem sajnálják azt saját részvényeik vásárlására költeni. Ebbe a negyedévben is hatalmas összegeket költöttek ilyen célokra, annyit amire utoljára 2007-ben volt példa. A jelek szerint ők támasztották meg a piacot az év eleji nagy lejtmenetben.
Napi.hu, 2016. június 23. csütörtök, 15:36
Fotó: Reuters

A jelek szerint az amerikai vállalatok eldöntötték, nem hagyják összeomlani részvényeik árfolyamát, s az első negyedévben rekord közeli összeget költöttek saját részvény vásárlásokra. A Marketwatch tudósítása szerint az S&P 500-as index kosarában szereplő cégek az év első három hónapjában összesen 161,4 milliárd dollár értékben vettek saját részvényeket, ez a második legmagasabb összeg a tőzsde történetében a rekordot hozó 2007-es harmadik negyedév után. Ráadásul 2007 volt az az év, amikor a cégek vezetői utoljára ennyire elkötelezettek lettek volna a vételek iránt.

A március végén zárult 12 hónapban a saját részvény vásárlások értéke a cégeknél elérte az 589,4 milliárd dollárt, ez magasabb a 2007-es 589,1 milliárd dolláros összegnél is az S&P Dow Jones Indices összesítése szerint. 

A vásárlások ekkora volumenében az is szerepet játszott, hogy a cégek az év eleji nagy esésben követően részvényeik árfolyamát meg akarták támasztani. Ráadásul a gyorsjelentéseket megelőző tilalmi időszak vége, amikor a cégek nem vehetnek saját részvényeikből véletlenül pont egybeesett a lejtmenettel, s ez erősítette a folyamatot - mondta Howard Silverblatt, az S&P Dow Jones Indices szenior indexelemzője.

A legnagyobb mértékben a technológiai szektor cégei vették ki részüket a bevásárlásból. Összesen 34,7 milliárd dollárt fordítottak erre a célra, ami nagyjából megegyezik az előző év hasonló időszakának adatával. A legnagyobb növekedést ezen a téren az egészségügyi szektorban lehetett tapasztalni, cégei 30,6 milliárd dollár értékben vettek saját részvényeket, ami 52,2 százalékos növekedés egy év alatt.

Az összes ilyen célra fordított 161,4 milliárd dollár mintegy egyötödéért öt cég volt a felelős. A Gilead Sciences 8 milliárd, az Apple 6,7 milliárd, a General Electric 6,3 milliárd, a Pfizer 5 milliárd, az McDonalds 4,3 milliárd dollárt költött el erre a célra. Azonban ez nem jelenti azt, hogy csökkent volna a saját részvényeket vásárló cégek száma, 334 ilyen társaság volt az első negyedévben a tavalyi harmadik negyedéves 318 és első negyedéves 299 után.

A saját részvény vásárlások egyik hozadéka, hogy a közkézen forgó papírok számának csökkenése nyomán a cégek magasabb egy részvényre jutó nyereséget tudnak kimutatni - hívja fel a figyelmet a portál. Az S&P Dow Jones Indicies elemzése szerint a cégek ötöde legalább négy százalékkal tudta így növelni részvényenkénti profitját.

Ráadásul ennek ellenére nem csökkent a cégek készpénzállománya. Az S&P 500-as index cégei rekordnagyságú, összesen 1374 milliárd dollárnyi készpénzállomány felett rendelkeznek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Pegazus_a_borbarat, 2016.06.23 22:37

Ez tényleg érdekes cikk, és tényleg arról szól ami a címe. Az orrba-szájba nyomtatott dollár korszakában a multik az egyetlen racionális célra fordítják ezeket a dollárokat: sajátrészvény-visszavásárlásra, nem igazán a részvényárfolyam megvédése érdekében, hanem mert így nő az egy részvényre jutó profit, a kontroll aránya, ráadásul a saját részvényre osztalékot se kell fizetni. Ez megmagyarázza az amerikai részvények - fundamentumokkal nem alátámasztott - szárnyalását, és egyben azt is, hogy a FED miért vonakodik kamatot emelni: mert ingyenpénz hiányában összeomlanának az árfolyamok és a gazdaság.

Persze az egészet csak valameddig lehet csinálni, nem a végtelenségig (lásd még: a római arany-pénzérmék más fémekkel való higítását, azaz fedezetlen pénzteremtést, ami előrevetítette a Római Birodalom összeomlását).

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html