Tavaly azzal számolt a Magyar Telekom, hogy enyhe visszaesés lesz az árbevételben, de végül a távközlési piac jobban teljesített Magyarországon és Észak-Macedóniában is, mint ahogy várták - mondta Szabó János gazdasági vezérigazgató-helyettes a Magyar Telekom negyedik negyedéves eredményeit ismertető sajtótájékoztatón. Az összbevétel a negyedik negyedévben 4,1 százalékkal 182,3 milliárd forintra nőtt, az év egészében 666,7 milliárd forintos árbevételt ért el a távközlési cég.

Növekvő mobilbevételek

A mobilszolgáltatásból származó bevételek éves összevetésben 3,3 százalékkal 94,5 milliárd forintra nőttek az utolsó negyedévben, az év egészében pedig 354,4 milliárd forintot hozott ez az üzletág a Telekomnak. A vezetékes divízió 55 milliárd forint árbevételt hozott a negyedik negyedben, 2019 egészében pedig 212,7 milliárdot. A rendszerintegrációs és IT-bevételeknél 10,9 százalékos bevételnövekedés volt, 32,8 milliárd forintot hozott ez az üzletág az október-decemberi időszakban. Éves összevetésben viszont csökkent divízió, 6,9 százalékkal esett vissza az árbevétele 99,6 milliárd forintra. A csökkenés mögött főleg a magyarországi közszférából jövő megrendelések visszaesése állt, amit az sem tudott ellensúlyozni, hogy Észak-Macedóniában több megrendelése volt a cégnek.

A közvetlen költségek az utolsó negyedévben 7,3 százalékkal 88,3 milliárd forintra nőttek, éves szinten viszont csupán 1,9 százalékos volt a növekedés. A közvetett költségek 21,1 százalékkal ugrottak meg az utolsó negyedévben 36,4 milliárd forintra, az év egészében 13,5 százalékos növekedés volt ezen a soron.

Nagyobb lesz a verseny

Az üzemi eredmény (EBITDA) 197,6 milliárd forint volt tavaly az idén 1-2 százalékos növekedéssel számol ezen a soron a cég nagyjából változatlan árbevétel mellett. A szabad cash flow mennyisége tavaly 65,1 milliárd forint volt, az idén ezt nagyjából 5 százalékkal nőhet, 2021-ben viszont a növekedés megállhat. A beruházási költségek maradnak a tavalyi szinten. A piacon erősödő versenyre számít a Magyar Telekom a következő években.

A közszférában több cég is jelezte, hogy beszállnak az állami tenderekbe, ezeket folyamatosan nyeri a 4iG, amely a Magyar Telekom egyik versenytársa, és amely tavaly arra készült, hogy megvásárolja a Telekom érdekeltségébe tartozó T-Systemset, az ügylet azonban kútba esett.

A nettó eredmény tavaly 44,5 milliárd forint volt, ez 4,2 százalékos növekedést jelent. A Telekom vezetősége ebből részvényenként 20 forintos osztalék kifizetését javasolja, emellett 5,2 milliárd forint értékben részvény-visszavásárlási programot is terveznek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!