Kiderült: ez nagyon nem megy a magyar kormánynak

A hatalmas összegű felvett osztalék ellenére pocsékul teljesített az állami tulajdonban lévő részvényportfólió az első félévben. Nem hogy a BUX indexet nem sikerült megvernie hozamával, de még a rendkívül alacsony szintre lecsökkentett jegybanki alapkamatot sem sikerült hozni.
Napi.hu, 2014. június 25. szerda, 07:12
Fotó: Napi.hu

Nem tőzsdézett igazán sikeresen az állam az első félévben. A Napi.hu számításai szerint az állami tulajdonban lévő részvényportfólión december 31-e és június 24-e között mindössze 4,5 milliárd forintnyi nyereség keletkezett, ami minimális összeg, ha figyelembe vesszük, hogy ennek a részvényportfóliónak az értéke meghaladja a 654 milliárd forintot. Ez mindössze 0,69 százalékos hozamot jelent, úgy, hogy a nemzetközi tőzsdéktől alaposan lemaradó BUX is 2,7 százalékot produkált ebben az időszakban. A 0,7 százalékos hozam alulmúlja a jegybanki alapkamat mértékét is.

Ráadásul az adatot felfelé húzza, hogy figyelembe vettük a számításnál például az Magyar Villamosművek Zrt- tulajdonában álló Elmű és Émász részvényeket is, s az ezekből beszedett 3,5 milliárd forintot meghaladó osztalékot is.

A rossz teljesítményért elsősorban a Mol és a Richter részvények tehetők felelőssé. A Mol részvényeken számításaink szerint összesen valamivel több, mint 8,5 milliárd forintnyi virtuális veszteség keletkezett, annak ellenére, hogy az olajipari cég osztalékából 15,2 milliárd forintot szedett be az MNV Zrt. A 47 millió darabot meghaladó Richter részvénycsomag a 2,6 milliárd forintnyi beszedett osztalék ellenére termelt 4,4 milliárd forintnyi bukót.

Nagyot nyert viszont az állam az OTP-vel. A bankban az államháztartás részét képező tulajdonosok tulajdoni aránya a gyorsjelentés szerint 5,13 százalékra tehető. Az OTP részvények árfolyam emelkedése és a befolyó 2,1 milliárd forintnyi osztalék összesen 9,6 milliárd forint nyereséget termelt ebben az időszakban. A bankpapír az évet még 4000 forint alatt kezdte, a hétfői záróárfolyamuk azonban már meghaladta a 4500 forintot.

Sokat nyert az állam az FHB részvénycsomagon is. A jelzálogbank részvényeinek árfolyama január elején még 600 forint közelében járt, mostanra viszont már 900 forint közelében áll jegyzésük, így annak ellenére, hogy a tavalyi év után nem fizetett osztalékot, 1,2 milliárd forintot meghaladó értékben növelte az állami részvényportfólió összértékét.

Állami tulajdonú részvényportfólió
Napi.hu

A Rábában meglévő részesedés értéke is nőtt az év eleje óta, számításaink szerint az állami pakett árfolyamértéke 972 millió forinttal emelkedett a félév során.

Természetesen az itt számított nyereség, vagy veszteség virtuális, hiszen az állam a részvényeket nem a december 31-i árfolyamokon vásárolta, s vélhetően nem is a június 23-i záróárfolyamokon akarja értékesíteni, ha egyáltalán valamikor szóba kerülne ezek értékesítése. Ennek ellenére nem jó hír, hogy a vagyon értéke nem képes növekedni.

A BUX indextől elmaradó teljesítmény elsősorban annak köszönhető, hogy a portfólióban az indexhez képest nagyobb súlyt képviselnek a gyengén szereplő Mol részvények, hiányzik belőle viszont a Magyar Telekom, amelynek árfolyama 10 százalékot meghaladó értékben emelkedett a félév során. Az S&P 500-as részvényindex ebben az időszakban 5 százalék feletti értékben emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megfigyelt, 2014.06.26 14:52

T.@Blama: "Hány szegényparaszt jutott oda,hogy kiemelkedhetett a közegből?""
A jogi egyetemre az egyik FASZTI felvételi nélkül jutott be ,de nem azért mert tanúlmányi versenyt nyert ,hanem a felmenői kitüntetése révén. A SZOCILISTA HAZÁÉRT ÉRDEMREND.. AZ 1956-os ELLENFORRADALOMBAN TANUSÍTOT ELÉVÜLHETELEN ÉRDEMEIÉRT""" Sikeresen elvégezte az egyetemet 7-év alatt és most az ORSZÁG GYŰLÉS ELNÖKE.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2014.06.26 13:59

@Blama: Érdekes ez.Volt egy rendszer,ami hibáival együtt is működött,haladt az ember.Sok hitelt vett fel ami egy részét az emberekre,másik részét munkahely teremtésre költötte.(néha nem nagy sikerrel ...)Aztán ...aztán jött öt nehezebb év,és az emberek kiábrándultak belőle.Lecserélték.
Lecserélték egy igéretre hogy hamarosan úgy élsz majd mind az osztrák.Aztán váltságok jöttek váltságok után.Az osztrák életszínvonal ma már elérhetetlen.Kipróbáltunk sok pártot,politikust,egyik se volt az igazi.Mind nyomában korrupció,mutyi,igazság elhallgatás,lopás járt.
Érdekes,mégse ábrándulnak ki ebből az emberek.Érdekes....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2014.06.26 12:40

@Csubaka:
Szerencsétlen... több száz per, mi ? :D
Ugyan linkelj már be egyyetlen olyan jegyzőkönyvet vagy bírósági döntést, ami arról szól, hogy a manyupok ellopták a zemberek pénzét... Hagyjuk már a rizsát...

"Az összes többi nyakatekert értelmezhetetlen és körmönfont szartekerés amiket ide írkáltál ..." - nem kétlem, hogy számodra nyakatekert és értelmezhetetlen... te tényleg végletesen sötét vagy ehhez, nem igaz? És ha valaki kételkedne, hát a továbbiakban bizonyítod is...

"A 4mdHUF az nem bevétel, hanem az osztalék után megmaradt nyereség!!!!
A nyereség pedg alapból a bevételek és azok elérése érdekében történt kiadások után keletkezett maradvány!!!! Basszus! Mifaszt tanultál közgazdaság helyett?" - hogy lehet valaki ennyire nemnormális? :DDD
A 4,5 milliárd árfolyamnyereség a vizsgált időszakban, nem "osztalék után megmaradt nyereség", fidióta...
Ami pedig a bevételeket-kiadásokat illeti: nem az osztalékot fizető cég ráfordításait kell összemérni az állam bevételével, hanem az államét, gyengeelméjű! Az állami kiadások listája pedig így indul: 645 milliárd vételár... és folytatódik az eddig elszenvedett összes árfolyam-veszteséggel, a normál-hozam és a kapott összes osztalék különbségével továbbá a hitelterhekkel, ha a részvényt hitelből vettük. Nem érted, ugye?

Újra és újra igazat kell adnom azoknak, akik szerint az orbán-rezsim kommunikációja tőrőlmetszett idióták szellemi képességeihez van szabva. "osztalék után megmaradt nyereség" :DDDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.06.26 12:05

Bocsánat, de LB nem válaszolt, ezért, bízva abban, hogy valaki tényszerű, higgadt és megalapozott választ tud adni a kérdéseimre, újra megkérdezem:

Ma egyetemre bejutni lehet, az ingyenességnek viszont annyi. Mindenki fizeti a tandíjat.

Mr. Közgép és Főnarancs, meg Köteles K. vajon hol és mennyiért végezte az egyetemet?

Hány szegényparaszt jutott oda, hogy kiemelkedhetett a közegéből?

Hányan kaptak lakást, folyóvizet, fűtést?

És ma....

A rablók, a nép és a nemzet ellenségei a mostaniak!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.06.26 12:04

@megfigyelt: Nem tánik fel, mert van helyette Hányadék666 a "Hajrá, Magyarország"-ával.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html