Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem tőzsdézett igazán sikeresen az állam az első félévben. A Napi.hu számításai szerint az állami tulajdonban lévő részvényportfólión december 31-e és június 24-e között mindössze 4,5 milliárd forintnyi nyereség keletkezett, ami minimális összeg, ha figyelembe vesszük, hogy ennek a részvényportfóliónak az értéke meghaladja a 654 milliárd forintot. Ez mindössze 0,69 százalékos hozamot jelent, úgy, hogy a nemzetközi tőzsdéktől alaposan lemaradó BUX is 2,7 százalékot produkált ebben az időszakban. A 0,7 százalékos hozam alulmúlja a jegybanki alapkamat mértékét is.

Ráadásul az adatot felfelé húzza, hogy figyelembe vettük a számításnál például az Magyar Villamosművek Zrt- tulajdonában álló Elmű és Émász részvényeket is, s az ezekből beszedett 3,5 milliárd forintot meghaladó osztalékot is.

A rossz teljesítményért elsősorban a Mol és a Richter részvények tehetők felelőssé. A Mol részvényeken számításaink szerint összesen valamivel több, mint 8,5 milliárd forintnyi virtuális veszteség keletkezett, annak ellenére, hogy az olajipari cég osztalékából 15,2 milliárd forintot szedett be az MNV Zrt. A 47 millió darabot meghaladó Richter részvénycsomag a 2,6 milliárd forintnyi beszedett osztalék ellenére termelt 4,4 milliárd forintnyi bukót.

Nagyot nyert viszont az állam az OTP-vel. A bankban az államháztartás részét képező tulajdonosok tulajdoni aránya a gyorsjelentés szerint 5,13 százalékra tehető. Az OTP részvények árfolyam emelkedése és a befolyó 2,1 milliárd forintnyi osztalék összesen 9,6 milliárd forint nyereséget termelt ebben az időszakban. A bankpapír az évet még 4000 forint alatt kezdte, a hétfői záróárfolyamuk azonban már meghaladta a 4500 forintot.

Sokat nyert az állam az FHB részvénycsomagon is. A jelzálogbank részvényeinek árfolyama január elején még 600 forint közelében járt, mostanra viszont már 900 forint közelében áll jegyzésük, így annak ellenére, hogy a tavalyi év után nem fizetett osztalékot, 1,2 milliárd forintot meghaladó értékben növelte az állami részvényportfólió összértékét.

Állami tulajdonú részvényportfólió
Kép: Napi.hu

A Rábában meglévő részesedés értéke is nőtt az év eleje óta, számításaink szerint az állami pakett árfolyamértéke 972 millió forinttal emelkedett a félév során.

Természetesen az itt számított nyereség, vagy veszteség virtuális, hiszen az állam a részvényeket nem a december 31-i árfolyamokon vásárolta, s vélhetően nem is a június 23-i záróárfolyamokon akarja értékesíteni, ha egyáltalán valamikor szóba kerülne ezek értékesítése. Ennek ellenére nem jó hír, hogy a vagyon értéke nem képes növekedni.

A BUX indextől elmaradó teljesítmény elsősorban annak köszönhető, hogy a portfólióban az indexhez képest nagyobb súlyt képviselnek a gyengén szereplő Mol részvények, hiányzik belőle viszont a Magyar Telekom, amelynek árfolyama 10 százalékot meghaladó értékben emelkedett a félév során. Az S&P 500-as részvényindex ebben az időszakban 5 százalék feletti értékben emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!