Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az IMF éves találkozóján a múlt hét végén a világ nagy jegybankjainak vezetői bizalmas összejövetelen vitatták meg, milyen eszközök állnak rendelkezésükre arra az esetre, ha az amerikai állam a törvényhozási megegyezés kudarca miatt esetleg technikailag fizetésképtelenné válna, s bekövetkezne a technikai csődesemény az amerikai állampapíroknál - tudósított a Bloomberg. A találkozóról a hírügynökséget tájékoztató forrás egyelőre névtelenséget kért, tekintve a megbeszélés bizalmas jellegére. A megbeszélésre egyébként kiváló alkalom nyílhatott szombaton, amikor Bernanke Fed-elnök ebédet adott a többi jegybank küldöttei részére az IMF-találkozó keretében. Amint arról beszámoltunk, van rá esély, hogy akár már kedden megállapodás születik és elkerülhető a legrosszabb.

Készülnek vészforgatókönyvek, erre utalnak Jon Cunliffe - aki a jövő hónapban csatlakozik a Bank of England csapatához pénzügyi stabilitási helyettes kormányzójaként - brit törvényhozásban tegnap elhangzott szavai is. A múltban ez (az amerikai technikai csőd) még soha nem következett be, azonban ez nem ok arra, hogy ne készüljünk rá. Remélem, hogy a Bank of England felkészül rá, remélem, hogy a privát szektor szereplői is ezt teszik - folytatta.

Az első reakciók a világ jegybankjai részéről a csődeseményre hasonlóak lehetnek az öt évvel ezelőttiekhez, amikor a Lehman Brothers bedőlését követő időszakban próbálták életben tartani a világ pénzügyi rendszerét. Akkor a vezető jegybankárok folyamatosan biztosították a piaci szereplőket arról, hogy megfelelő mennyiségű likviditást biztosítanak a piacoknak, könnyítették a fedezeti feltételeket az általuk nyújtott hiteleknél és rendkívüli dollár swap csatornákat nyitottak, hogy megfelelő mennyiséget tudjanak biztosítani a szereplőknek az amerikai devizából.

USD index
Kép: Alfatrader

A különböző értékpapírok formájában fenálló amerikai államadósság nagysága eléri a 12 ezer milliárd dollárt, ez 23-szorosa a Lehman 2008 szeptemberében fenálló kinnlévőségeinek. A banknak minden eszköz a rendelkezésére áll ahhoz, hogy biztosítsa a pénzügyi rendszer zavartalan működését, fenntartsa a normális likviditást bármilyen esemény esetére - mondta washingtonban Stephen Poloz, a Bank of Canada kormányzója.

Így edződtek a fegyverek

A világ jegybankjai a 2007 augusztusa, az amerikai jelzálogpiaci válság kirobbanása óta az elmúlt hat évet a pénzügyi válságok ellen bevethető fegyvereik fejlesztésével tölthették. A válság, mint emlékezetes, a Lehman-csőddel mélyült el igazán, s az európai adósságválsággal folyatódott. A Fed már 2007 decemberében 14 rendkívüli swapvonalat nyitott, hogy a világ pénzügyi rendszerét elárassza a szükséges mennyiségű dollárral, s ezeket a vonalakat szélesítette, amikor egy évvel később beütött a krach.

A swapokat 2010 februárjában zárták, de hamarosan, három hónappal később újranyitották, amikor az európai bankszektor dollárlikviditása szinte teljesen kiszáradt. Ennek egyik oka akkor az volt, hogy az európai adósságválság miatt az európai - főleg a francia - bankszektor számára rövidtávú dollárlikviditást biztosító hedge fundok az európai csődöktől való félelmükben kimenekültek a piacról.  Tavaly decemberben a Fed meghosszabbította ezeket a csatornákat a Bank of England, a svájci jegybank, a Bank of Canada és az ECB felé is, egészen 2014 februárjáig.

Atomot nekik

A válság elleni harc során használt legnagyobb fegyver természetesen a szinte korlátlan mennyiségű likviditás, amelyet a pénzügyi rendszerbe pumpáltak a jegybankok - emlékeztet a Bloomberg. Ennek szerepe már csak ezért is felértékelődött, mivel a nagyon alacsonyra levágott kamatok miatt a kamatcsökkentések már nem nagyon tudnak erőteljes hatást kifejteni. Persze vannak más eszközök is, de a likviditási pumpa beizzítása lesz az első lépés a jegbyankok részéről - mondta Steward Robertson, az Aviva Investors Ltd. szakértője.

Azért azzal nem árt tisztában lenni, hogy amennyiben bekövetkezik az amerikai csőd, még ha csak technaikai értelemben is, a világ összes jegybankja sem lesz képes annak hatásait teljesen semlegesíteni. Olyan lesz, mintha egy hatalmas tátongó sebre tennénk egy kis kötést - mondta Ansho Jain, a Deutsche Bank társvezérigazgatója egy panelbeszélgetésen az IMF találkozón.

Egyszerűen nem engedhetünk meg egy ilyen csődöt - mondta Jamie Dimon, a a JPMorganChase & Co. vezérigazgatója. Hiába készülünk fel egy ilyen eseményre, az összes tovagyűrűző hatásra - beleértve az emberek hatalmas bizalomvesztését - nem lehet felkészülni. Elképzelhetetlen, hogy ne jöjjön létre megegyezés a kongresszusban - mondta Mario Draghi, az ECB elnöke a hét végén. Taro Aso, japán pénzügyminiszter szerint nincs más út az amerikai törvényhozás számára, minthogy megnyugtató megoldást találnak a problémára.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!