Egy nagybankot szeretne vásárolni Ukrajnában az orosz Szberbank - írja a Reuters. Piaci információk a Raiffeisen helyi leányvállalatáról az Aval Bankról szólnak, amelyik a negyedik legnagyobb bank az országban.

Ezt azonban a German Gref, az orosz bank vezérigazgatója cáfolta, annak ellenére, hogy a hírek Dmitrij Taraszov, a Sberbank stratégiai tervezésért felelős igazgatójának egyik nyilatkozatából táplálkoztak.

A Citigroup márciusi elemzése szerint a bank 5,3 milliárd eurós eszközállományával, 938 fiókjával és 4,9 millió ügyfelével ideális felvásárlási célpontja lehetne a Szberbanknak - írja a Reuters.

Mindezek alapján valószínű, hogy az oroszok tehettek ajánlatot Csányi Sándornak, az OTP elnök-vezérigazgatójának is az ukrán leány megvételére. Csányi ugyanis az éves közgyűlésén mondta el, hogy felhívta egy nagybank vezetője azzal, hogy megvenné az OTP ukrán leánycégét.

Ez ugyanaz a bank volt, amelynek korábban Csányi felajánlotta eladásra az ukrán leányt, akkor azonban nem kellett. Most viszont fordult a kocka, már az OTP ukrajnai érdekeltsége sem eladó - tette hozzá akkor Csányi.

Az ukrán leány megvételére korábban is az oroszokat tartották a legesélyesebbnek. Az OTP egyébként a Raiffeisen másik bankját vette meg keleti szomszédunknál, amelyet az egyik legjobb pénzintézetnek tartanak, az amúgy eléggé megtépázott piacon.

A Napi Gazdaságnak név nélkül nyilatkozó szakértők szerint az oroszok érdeklődése realitás lehet, hiszen Sberbank a honlapján el is ismeri, hogy 5 százalékos piaci részesedést szerezne az ukrán piacon.


Sberbank ezen felül azt is tervezi, hogy megveti a lábát Kínában és Indiában, és ezáltal nyereségének mintegy 5 százalékát Oroszországon kívül érné el 2014-ig.


Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!