Kiderült, ki veszi az OTP-t

A jelek szerint a sokat kritizált shortosok zárásainak köszönhetően mutatott viszonylag stabil teljesítményt az OTP árfolyama.
NAPI, 2012. január 13. péntek, 11:18
Fotó: Napi.hu

A legfrissebb adatok szerint november közepétől december végéig jelentősen csökkent az amerikai intézményi befektetők körében az OTP részvényeire nyitott short pozíciók nagysága. December végén már csak 5 millió 920 ezer darab részvényre volt nyitott eladási pozíciója az amerikai intézményeknek, az ősszel elért csúcson, november közepén ez a szám 6 millió 864 ezer darab volt. A hat hét alatt az OTP árfolyama nagyjából a 2900-3400 forintos forintos sávban ingadozott, viszonylag mérsékelt forgalom mellett, a kereskedés képe alapján a záródó short pozícióknak elég nagy szerepe lehetett abban, hogy a nyár végi ősz eleji zuhanás után stabilizálódni tudott a bankpapír árfolyama, legalábbis forintban számolva. Masszív növekedést utoljára ősz elején lehetett látni short pozíciók nagyságában, abban az időszakban, amikor a parlamentben beterjesztették a devizahitelesek végtörlesztéséről szóló törvényjavaslatot.Az amerikai intézményi befektetőknek 2008 nyara óta kell rendszeresen közzétenniük többek között a pénzügyi vállalatok részvényeire nyitott short pozícióik nagyságát. A válság csúcsán, 2009 márciusában tetőzött az OTP részvényekre nyitott shortállomány, akkor közel 13 millió darabra volt nyitott eladási ügylet, ami a bank hivatalosan közkézhányadnak számító részvényeinek 6,2 százalékát jelenti. Innen folyamatosan csökkent az állomány egészen 2010 tavaszáig, amikor is a Magyarországot Görögországhoz hasonlító nyilatkozatok után meredek lejtőre került az árfolyam. A tavaly nyár végén bekövetkezett újabb tetőzés után tavaly október óta mutatott lassú, de folyamatos csökkenést a shortok száma, egészen májusig. Ebben az időszakban közel 11 millió 400 ezer darabról 3 millió 500 ezer darabra olvadt a nyitott állomány, amely aztán idén júliusban indult növekedésnek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

melos, 2012.01.16 01:42

@jedi:
"Aki viszont a jelenből indul ki és azt hiszi ,hogy a történelem 2010-ben kezdődött"

Erről szó nincs, légyszíves ne terelj. De akkor leegyszerűsítsem egy konkrét példán keresztül (államadósság), hogy a fidesz rajongók is megértsék:

Nekem nem tetszett 1992ben,2001-ben, 2006ban , 2008ban sem, hogy az akkori kormányok felélték és eladósították a jövőt, és nem tetszik 2011ben sem.Magyarán ez a kormány is ua. szemétrevaló,mint az elődei.

" A központi költségvetés adóssága
2011.11.30 21 426,1 Mrd Ft
változás 1 385,1 Mrd Ft
2010.12.31 -hez képest."

Mindezt persze súlyosbítja azokkal az "unortodox" intézkedésekkel, melyeket kritikaként feljegyeztem. Melyekkel nálam személy szerint végképp kiverték a biztosítékot.

"elítélem,persze csak akkor, ha ezt nem pénzért teszi..."

Mellément. De talán a fentiekből ez most már egyértelműen látszik. Én pontosan az vagyok, ami a nickemből, hsz-eimből látszik, egy fizikai dolgozó, akinek ellopták a jövőbeni nyugdíját, többet kell dolgoznia kevesebb pénzért - különösen 2006 óta - kvázi egyfolytában, ezért mivel más utat nem lát, - és láthatóan munkából Mo-on ma nem lehet megélni - a fizetését részvény- deviza- és értékpapír tranzakciókkal egészíti ki. Ennyi.
Valamit muszáj csinálni, ezt a melót nem lehet 58-68 évesen csinálni, egészen egyszerűen azért mert esély sincs rá, hogy megadják az orvosi alkalmassági vizsgát rá majd abben az életkorban.

----------------------

Hogy ontopic legyek, a kelet eléggé totyog, bár a Nikkei mintha megindult volna egy kisebb lejtőn, keleten azért összesen úgyfest nincs eladási hullám, de a lendület is úgy tűnik teljesen leállt. Alszom rá egyet, hogy eladom-e reggel az otp-t vagy tartom. Még az is lehet, hogy feldobok egy pénzt :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jedi, 2012.01.14 20:47

Aki viszont a jelenből indul ki és azt hiszi ,hogy a történelem 2010-ben kezdődött, azt inkább sajnálom ,nem elítélem,persze csak akkor, ha ezt nem pénzért teszi...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jedi, 2012.01.14 20:43

Mindenkinek joga van a történelemből más-más következtetést levonni..,persze csak akkor ha ismeri is a történelmet...és átlátja a sokszer ellentmondó ,megtévesztő esményeket..!!..volt elég ilyen a mi történelmünkben..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kisspete, 2012.01.14 20:40

@jedi: ne azt ne mond hogy ez új az eddigi összes lépésük visszafelé volt kezdem lassan magam újra a késő kádári időszakban érezni
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html