Kiderült, mennyi kötvényt vettek a kínaiak

Idén eddig 1800 kínai állampolgárnak értékesített letelepedési államkötvényt a Hungary State Special Debt Fund (HSSDF), a magyar Országgyűlés által erre feljogosított, a Kajmán-szigeteken bejegyzett alap - mondta sajtótájékoztatóján Lian Wang vezérigazgató.
Korányi G. Tamás, 2014. november 4. kedd, 14:26

Az 1800 kínai állampolgárból eddig 1100-an adták be a tartózkodásiengedély-kérelmüket. A magyar tartózkodási engedélyt kapó kínaiak mintegy tizede tervezi rövid távon is a magyar letelepedést, de ennél többen az ingatlanvásárlást.

A magyar befektetési célú tartózkodási engedély program tavaly indult, eddig csaknem háromezren igényeltek ilyen módon tartózkodási engedélyt Magyarországon. A programban jelenleg hat külföldi cég vesz részt, közülük a HSSDF a legnagyobb. A letelepedni szándékozónak ötéves lejáratú, 250 ezer euró névértékű speciális államkötvényt kell vásárolniuk, amelyhez a HSSDF-nél 45 ezer euró költség járul. (A alap a magyar államtól 222 ezer euróért kapja a kötvényt, a 28 ezer euró különbözetből - mint Lian Wang elmondta - céltartalékot képeznek.) A HSSDF a 45 ezer eurónyi jutalékból egész Kínára kiterjedő, 220 partnercégből álló hálózatot tart fenn, amely eddig több ezer országismertető rendezvényt tartott.

A teljes célcsoport Kína 150-200 milliós középosztálya, amelynek egytizede tudja elképzelni az európai letelepedést. Európában Magyarország mellett Portugáliában, Spanyolországban, Bulgáriában és Görögországban működik hasonló program. A két ibériai országban félmillió eurós ingatlanbefektetési, vagy egymillió eurós egyéb befektetés kell, ráadásul a tartózkodási engedélyt két évente kell hosszabbítani.

Bulgáriában 512 ezer euró az elvárt minimális befektetés, ráadásul az ország nem része a schengeni övezetnek, így Magyarország esélyei jók. A HSSDF reméli, hogy idén teljesíti a kétezres tervét. Lian Wang a Napi.hu kérdésére elmondta: jövőre 20 százalékkal több jelentkezővel számolnak, annak ellenére, hogy a magyar kormány a 250 ezer eurós összeg 300 ezer euróra való emelését tervezi. A HSSDF még nem döntött a lebonyolítási díja emeléséről. Az alap idén elindította Vietnamban is a programot, de ott csak jővőre számít komolyabb számú jelentkezőre.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

acdc, 2014.11.04 16:53

Ismerek párat(sajnos). Rosszabbak, mint a cigányok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2014.11.04 15:31

Kínaiak Magyarországon.Más nemzet,más kultúra.Hogy fogjuk őket azonosítani,ránézésre egyformák.Még azt se tudjuk,kínai,vietnami,koreai,stb.Ez a rendőrségnek,és egyéb hivataloknak nagy gond lesz.
Pénzért vett állampolgárság után már jogok kellenek.Előbb-utóbb.
Másrészt nem volt elég nekünk Trianon?Akkor elszakadtak a nemzetiségek,jó nagy eredeti magyarságot is magukkal víve.
Most hiányzik egy újabb???Nem értem,miért veszünk nagy,nagyon nagy gondot a nyakunkba,némi aprópénzért???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html