Megjelent az úgynevezett 13F jelentés, amelyet a világ legnagyobb hedge fund-jainak kell benyújtani az amerikai pénzügyi felügyeletnek (SEC) negyedévente. Ezeket a riportokat a befektetők kiemelt figyelemmel szokták követni, miután kiderül belőlük, milyen befektetésekben gondolkodnak a hatalmas alapok, miként vélekednek az egyes vállalatokról, ágazatokról a milliárdosok.

A portfóliójelentés szerint John Paulson alapja immár harmadik negyedéve tartotta részesedését a világ legnagyobb arany fedezetű tőzsdén kereskedett alapjában, az SPDR Gold Trustban, amint a rúdarany ára visszatért 32 éve nem látott mélyrepüléséből. Paulson a március 31-i állás szerint a 10,2 millió darab ETF-fel (Exchange Traded Fund) rendelkezett az alapban, amelynek értéke 1,27 milliárd dollár. Ez az arany árának 6,5 százalékos növekedésével mintegy 76 millió dolláros pluszt jelent a tavalyi negyedik negyedéves 9 százalékos esést követően.

Mit csinált Soros?

Ami Soros György befektetéseit illeti, a magyar származású amerikai milliárdos növelte részesedését a Barrick Gold Corp.-ban és más aranybányák ETF-jeiben, ami a Reuters szerint azt is jelenti, hogy a nagy hedge fundok nagy nevei ki tudták használni az alacsony aranyárakat pozícióik növelésére. A MarketWatch blogja szerint a Soros Fund Management portfoliójában jelenlegi a legnagyobb részesedéssel, azaz körülbelül 5,4 százalékkal a Teva Pharmaceuticals szerepel.

Soros a bankrészvényektől szabadult, technológiai és aranybánya-részvényeket viszont vásárolt. Ennek nyomán például eladta a Citigroup-, JPMorgan- és Bank of Amerika-részvényeit, ezzel szemben RF Micro Devices, Nuance Communications, Marvel Technology Group, Nokia, és Cypress Semiconductor papírjaiból bevásárolt. Emellett növelte részesedését a Herbalife-ban és új pozíciókat nyitott a Yamaha Gold, AuRico Gold, valamint New Gold Inc. részvényekkel. A Herbalife-ban a Soros Fund Management 1,7 millió részvénnyel 4,9 millióra növelte a részesedését, ezzel az ötödik legnagyobb tulajdonos lett a Herbalife-ban 5 százalékos részesedéssel.

Változatos a GM megítélése

Paulson neve a General Motors mellett is feltűnik - a GM-ben ugyanis a Paulson Management LP 114,9 százalékkal, 4 millió darab részvényre növelte részesedését. A GM-mel kapcsolatban egyébként a Reuters szerint megosztottak az amerikai hedge fundok, miután a vállalat részvényei 15,8 százalékot estek az első negyedévben. A cég február óta mintegy 2,6 millió autót hívott vissza. Paulson mellett még David Tepper Appaloosa Managementje tűnik úgy, hogy bízik az autógyártóban, hiszen az alap 58,7 százalékkal, 7,9 millió darabra növelte részesedését.

Ezzel szemben Barry Rosenstein Jana Partners nevű alapja szinte az összes GM-részvényétől megvált, ami azt jelenti, hogy mintegy 8 millió darabot adott el. Így mindössze 7100 részvénye maradt. A Warren Buffett által fémjelzett Berkshire Hathaway is az eladók sorában található: 25 százalékkal, 30 millió részvényre csökkentette állományát, míg Leon Cooperman alapja, az Omega Advisors teljes mértékben kiszállt a GM-ből - ez 1,05 millió darab részvény eladását jelenti.

A nagy játékosok között a David Einhorn nevével fémjelezett Greenlight Capital Management szintén a GM-részvények eladói között volt az első negyedévben, emellett még Apple- és Micron Technology-részvényektől vált meg, viszont növelte részesedését egyebek mellett a napelemfejlesztő SunEdisonban és a Nokiában.

Kis kedvenc

A Reuters szerint az eBay, amely a tavalyi negyedik negyedévben igazi kis kedvenccé lépett elő a hegde fundok között, az első negyedévben is szerzett pár "rajongót": az Omega Adviser 854,8 ezerről 2,9 millióra növelte részesedését, míg a Jana új beszállóként 3,9 milliós pakettet vásárolt. Az utóbbi emellett a Walgreenben és a Grouponban látott még fantáziát. A drogérialáncban lévő részesedését 4,8 millió részvénnyel, 12,1 millióra növelte, míg utóbbi esetében A kategóriás részvényállományát 9,8 millióval, 40,8 millióra emelte.

Carl Icahn milliárdos szintén a Herbalife-ban lát fantáziát a jelek szerint, hiszen 0,2 százalékkal, 17 millió darabra növelte az általa birtokolt részvények számát. A Reuters megjegyzi, hogy Icahn a legnagyobb tulajdonos a Herbalife-ban, amelyet egyébként Bill Ackmann - szintén hedge fund milliárdos - piramisjátéknak tart. Ezért a cég papírjait nagy tételben shortolta. Icahn emellett Apple-részvényből is bevásárolt: 2,8 millió darabbal, 7,5 millió darabra növelte az Apple-részvényállományát.

A Coca-Colától szabadultak

A Chase Coleman és Feroz Dewan által vezetett Tiger Global Management a Coca-Cola Enterprisesben birtokolt részesedését  nyírta meg, mégpedig 14,5 százalékkal, 6,7 millió darabra, emellett a Groupon- és a Yahoo-részvényeit is piacra dobta, utóbbi esetében 9 millió részvényétől vált meg. Yahoo-részvényeivel hasonlóan járt el Daniel Loeb Tird Point hegde fundja is, amely 8 milliós részvényállományától vált meg.

Az Omega Advisors a GM-ből teljesen kiszállt, a JP Morgan Chase részvényeiből viszont bevásárolt: 1,6 millió részvénnyel, 1,7 millió darabra emelte részesedését. A nagybank részvényárfolyama az első negyedévben 3,8 százalékkal emelkedett, miközben az S&P pénzügyi indexe - az S&P-500-ban lévő összes pénzügyi részvényt magában foglaló mutató - 2,2 százalékkal erősödött.

A Third Point nevű alap új pozíciót nyitott az American Airlinesban, 2,7 millió darab részvényből álló új pakettet vett, de teljesen kiszállt az Apple-ből: mind a 100 ezer darab részvényétől megvált.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!