Bencsik László vezérigazgtó-helyettes a bank gyorsjelentését követő sajtótájékoztatón elmondta: ezzel az orosz OTP nem lóg ki az ottani bankok közül. A bank reméli, hogy ezek a tendenciák jövőre megfordulnak. Ennek érdekében hamarosan új vezérigazgató, Grigorij Csecsakov irányítja a bankot, aki korábban - még az OTP felvásárlása előtt - dolgozott ebben a pénzintézetben, és egyike a fogyasztási hitelelezés oroszországi meghonosítóinak. Ezek a hitelek adják a bank portfóliójának 90 százalékát.

Megállt a portfólió romlása

A mai gyorsjelentés legnagyobb pozitívuma - amit a piac is emelkedéssel fogadott - hogy egyértelműen megállt a portfólió romlása. Míg az előző negyedévben a rossz hitelek aránya 20,8 százalék volt, most ez az arány 20,6 százalékra mérséklődött. Ennél is jobb hír, hogy 2009 óta nem volt ilyen alacsony (az előző negyedévi 90 milliárd forint után 34 milliárd forint) az újonnan 90 napon túli késedelembe esett hitelek értéke.

Eltérés az eredményben

Bencsik László felhívta a figyelmet arra, hogy az OTP negyedik negyedéves magyar (MSZSZ - Magyar Számviteli Szabályok szerinti) és a nemzetközi IFRS szerinti eredménye között mintegy 27 milliárd forintos eltérés várható. A nemzetközi számviteli szabályok változása miatt az eddig adó előtti eredményből képzett, általános kockázati céltartalék nem számít elsődleges tőkeelemnek a bank számára. A magyar szabályok lehetőséget biztosítanak a bankoknak arra, hogy ezzel a tétellel (OTP-nél 28 milliárd forint) eredményükbe vezessék át, ám ezt akkor 19 százalékkal le kell adózni (5,4 milliárd forint) ez az OTP magyar eredményét ugyan növeli adózás után 22 milliárddal, de a ténylegesen kifizetett adó miatt az IFRS szerinti eredményt csökkenti 5,4 milliárddal.

A bankok adóterhe kapcsán Bencsik emlékeztetett arra, hogy az idén 2500-2600 milliárd forintos saját tőkével rendelkező magyar bankszektor mintegy 350, jövőre a mostani szabályok alapján minimum 320 milliárd forintot kell, hogy befizessen a költségvetésbe. Bencsik szerint a világon aligha van példa arra, hogy a saját tőkére vetítve 13 százalékos arányban adóztassák a bankszektort.

Az OTP érdeklődik az MKB iránt?

Kitért az akvizíciós kérdések elől Bencsík László vezérigazgató-helyettes: a KITE-akvizíció kapcsán azt hangsúlyozta, hogy egyedi ügyeket sohasem komentálnak.

Az MKB kapcsán általánosságban utalt arra, hogy a rossz és jó bank kettéválasztása növelheti a pénzintézet értékesítési esélyeit. Megfigyelők ebből akár arra is következtethetnek, hogy az OTP- t egy ilyen lépés után már komolyan érdekelheti az MKB. A KITE-rejtély megoldásához azonban nem jutottunk közelebb...

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!