Az omahai bölcsnek nevezett híres befektető cége, a Berkshire Hathaway hétfőn tette közzé 46,4 milliárd dollár értékű amerikai részvényportfóliójára vonatkozó adatokat, kommentárt azonban nem fűztek az adatokhoz. A dokumentum szerint március 31. és június vége között számos változtatást hajtott végre a befektetőcég portfóliójában.

Csökkentette részesdését a KraftFoods-ban, a ConocoPhillips-ben, a Protcter&Gamble-ben. Növelték részesedésüket a Wal-Mart Stores-ban, a Nalco Holding & Co-ban, s a Sanofi Aventisben. Új cég is feltünt a listán, a Fiserv Inc., egy információ menedzsmenttel és fizetési folyamatokkal foglalkozó társaság részvényeiből 200 millió dollár értékben vásárolt be a Berkshire.


Összegét tekintve a legnagyobb változás a befektetőcég Johnson & Johnson részesdésében következett be. A negyedév során a Berkshire kezében lévő részvénycsomag 41,3 millió darabra hízott 23,9 millió darabról - tudósított az AP.

Az elmúlt években Buffett cége jelentős mennyiségű J&J részvényt adott el, hogy megfelelő mennyiségű készpénzük legyen egyéb befektetésekre. Nemrég 26,7 milliárd dolláros akvizíciót hajtottak végre - történetük során a legnagyobbat - megvették a Northern Santa Fé. nevű vasúttársaság többségi részesedését. Előtte, már 2007 végén is adtak el J&J részvényeket, akkor a Goldman Sachsban történt befektetéshez és General Electric részvények vásárlására kellett a forrás.


A Concoco részvények eladása a guru egyik legnagyobb baklövésének következménye. Még 2008-ban vásárolt be olajipari papírokból a Berkshire, arra tettek ugyanis, hogy az olajárak tartósan magas szinten maradnak és ezzel további felértékelődés előtt állhatnak az olajrészvények. A hibát Buffett már korábban elismerte - nem is tehetett mást az olaj árfolyamának feleződése után - s az elmúlt negyedévekben folyamatosan szállt ki a Conoco papírokból.


Első ránézésre a portfolió-átrendezéssel mintha a cég vezetése már nem hinne annyira a masszív gazdasági fellendülésben, hiszen defenzívnek tekinthető szektorokban növelték a részesedésüket, s a ciklusérzékeny társaságok részvényeitől szabadultak a negyedév során.

A Wal-Mart mellett más hipermarket láncokat is kedvel a guru, nemrég arról szóltak a hírek, hogy a Tescóban  is jelentősen növelte részesedését a Berkshire.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!