BUX
40021

Kiderült, mik voltak a guru legutóbbi lépései

Warren Buffett cége az elmúlt negyedév során elkezdte visszaépíteni részvénycsomagját a Johnson & Johnsonban, de folytatta a nagybevásárlást Wal-Martban is.

NAPI, 2010. augusztus 17. kedd, 11:50

Az omahai bölcsnek nevezett híres befektető cége, a Berkshire Hathaway hétfőn tette közzé 46,4 milliárd dollár értékű amerikai részvényportfóliójára vonatkozó adatokat, kommentárt azonban nem fűztek az adatokhoz. A dokumentum szerint március 31. és június vége között számos változtatást hajtott végre a befektetőcég portfóliójában. Csökkentette részesdését a KraftFoods-ban, a ConocoPhillips-ben, a Protcter&Gamble-ben. Növelték részesedésüket a Wal-Mart Stores-ban, a Nalco Holding & Co-ban, s a Sanofi Aventisben. Új cég is feltünt a listán, a Fiserv Inc., egy információ menedzsmenttel és fizetési folyamatokkal foglalkozó társaság részvényeiből 200 millió dollár értékben vásárolt be a Berkshire.

Összegét tekintve a legnagyobb változás a befektetőcég Johnson & Johnson részesdésében következett be. A negyedév során a Berkshire kezében lévő részvénycsomag 41,3 millió darabra hízott 23,9 millió darabról - tudósított az AP. Az elmúlt években Buffett cége jelentős mennyiségű J&J részvényt adott el, hogy megfelelő mennyiségű készpénzük legyen egyéb befektetésekre. Nemrég 26,7 milliárd dolláros akvizíciót hajtottak végre - történetük során a legnagyobbat - megvették a Northern Santa Fé. nevű vasúttársaság többségi részesedését. Előtte, már 2007 végén is adtak el J&J részvényeket, akkor a Goldman Sachsban történt befektetéshez és General Electric részvények vásárlására kellett a forrás.

A Concoco részvények eladása a guru egyik legnagyobb baklövésének következménye. Még 2008-ban vásárolt be olajipari papírokból a Berkshire, arra tettek ugyanis, hogy az olajárak tartósan magas szinten maradnak és ezzel további felértékelődés előtt állhatnak az olajrészvények. A hibát Buffett már korábban elismerte - nem is tehetett mást az olaj árfolyamának feleződése után - s az elmúlt negyedévekben folyamatosan szállt ki a Conoco papírokból.

Első ránézésre a portfolió-átrendezéssel mintha a cég vezetése már nem hinne annyira a masszív gazdasági fellendülésben, hiszen defenzívnek tekinthető szektorokban növelték a részesedésüket, s a ciklusérzékeny társaságok részvényeitől szabadultak a negyedév során.A Wal-Mart mellett más hipermarket láncokat is kedvel a guru, nemrég arról szóltak a hírek, hogy a Tescóban  is jelentősen növelte részesedését a Berkshire.