A Budapesti Értéktőzsde pénteken hozta nyilvánosságra, hogy továbbra is alkalmazza-e az úgynevezett elkülönítés szankciót az ellen a három cég ellen, amelyek részvényeivel tavaly év eleje óta csak elkülönítetten kereskedhetnek a befektetők. A tőzsde döntése értelmében az EST Média és a KEG részvényei továbbra is elkülönítve lesznek kezelve, a SET Nyrt. papírjai azonban január 16-től visszakerülnek az úgynevezett T kategóriába.

Ennek megfelelően a SET részvényeivel a kereskedés az eddigi "aukciós kereskedési modell" helyett a "folyamatos kereskedés aukciókkal kereskedési modell"-ben zajlik majd.

A SET Nyrt. részvényeinek árfolyama több más, alacsonyabb kapitalizációjú részvényhez hasonlóan hatalmas diadalmenetet tudhat maga mögött az elmúlt időszakban. A társaság még a tavalyi év utolsó kereskedési napján jelentett egy komolyabb tőkeemelést, a részvények azóta a 100 forint alatti szintről jelentősen drágultak. Ma (hétfőn) több mint 50 százalékkal, 309 forintra ugrott árfolyamuk, s most már jelentősebb, 73,6 millió forintos forgalom mellett.

A BÉT határozat szövegéből kiderül, hogy a szankció megszüntetését az tette lehetővé, hogy a SET Nyrt. rendezte az összes tőzsde felé fennálló tartozását.

A BÉT az elkülönítés szankciót korábban azért vezette be, hogy akkori indoklása a súlyosan szabályzat- és kötelezettségszegő tőzsdei kibocsátók elkülönítésének, azaz eredeti részvénykategóriájukból történő kiemelésének a lehetőségét megteremtse. Az intézkedést az tette szükségessé, hogy a korábban alkalmazható enyhébb szankcióknak bizonyos kibocsátók esetében nem volt kellő visszatartó ereje, és nem terelték őket a szabálykövető magatartás felé. Kötelezettségeik megszegésével ezek a vállalatok a szabályosan működő kibocsátók mellett negatívan befolyásolják a tőzsde intézményének megítélését is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!