Kifakadt a bankok túlszabályozása ellen Jamie Dimon, a J.P. Morgan Chase első embere részvényeseknek írt levelében - tudósít a Financial Times. Dimon meglehetősen hosszú levelének ötletét a lap szerint Warrenn Buffett milliárdos befektetőtől vette, aki tradicionálisan tartalmas levelekben osztja meg nézeteit befektetési cége, a Berkshire Hathaway tulajdonosaival annak rendes éves közgyűlése előtt.

A bankvezér a levélben meglehetősen hosszan értekezik arról, hogy mi történhet a következő pénzügyi válság során, s arra figyelmeztet, drasztikusan csökkentek a J.P. Morgan és a többi bank képességei arra, hogy egy válságban annak hatásait mérsékeljék a szigorú tőkekövetelmények és likviditási szabályok miatt.

Meggyengítették a bankokat

Dimon már régóta nevezetes arról, hogy élesen kritizálja a 2008-as pénzügyi válságot követően életbe léptetett szigorító intézkedéseket a pénzügyi szektor szabályozására vonatkozóan, azonban ilyen részletesen még nem fejtette ki egy lehetséges válság lefolyásának forgatókönyvét. Emlékeztetett, 2008-ban a J.P. Morgan mintegy 100 milliárd dollárnyi új betétet fogadott be a bizonytalanabb helyzetűnek ítélt versenytársak ügyfeleitől. A következő alkalommal valószínűtlen, hogy ilyen mennyiségű új betétet befogadnánk - tette hozzá.

Mint írja, a válságok során a befektetők hagyományosan a biztonságosabbnak tartott befektetések felé fordulnak, azonban ezek - mint például a kincstárjegyek - elérhető kínálata jelentősen lecsökkent, köszönhetően a bankokra vonatkozó új likviditási szabályoknak.

Az előző válság során sok bank vállalt aláírói szerepet, hogy segítse más bankok tőkeemelését, azonban a következő alkalommal már várhatóan vonakodnak majd ezt megtenni. A hitelezési piac is átalakult időközben, sok nem banki hitelező vette át a bankok szerepét számos piaci szegmensben. Azonban ezek a mostani helyzetben már nem fogják megújítani a hiteleket, s újakat nyújtani, azokat ugyanis már csak olyan árakon tehetnék meg, ami nem éri meg nekik. Ez erősítheti egy újabb válság kialakulásának veszélyét.

Vannak persze kedvező fejlemények is

A bankvezér megjegyzi, hogy eközben történtek olyan fejlemények is, amik tompíthatnák egy válság hatásait. Mint mondta, esély lehet arra, hogy egy bizonyos ponton megjelennek a hedge fundok és elkezdenének alacsony árú eszközöket vásárolni, s az állam is betölthet ilyen szerepet. A lap emlékeztet arra, hogy több hedgefund-kezelő cég is létrehozott pont ilyen eseményekre szakosodott alapokat az elmúlt időszakban.

Dimon megismétli, szerinte mára különböző hivatalok, hatóságok állnak össze ugyanannak a pénzintézetnek az ellenőrzésére. Ez azt eredményezi, hogy ugyanazon ügy miatt egy-egy banknak már 5-6 különböző helyre kell büntetést fizetnie, belföldi és nemzetközi szinten egyaránt. A J.P. Morgan az elmúlt években számos esetben fizetett hatalmas bírságokat, a válság előtti jelzálogkötvény értékesítések, a londoni hatalmas trading veszteségei és a devizapiac állítólagos manipulálásával kapcsolatban.

Dimon szerint egyébként a bank alapüzlete jól teljesít, a részvények viszonylag gyengébb szereplését szerinte az okozza, hogy nagy a bizonytalanság a jogi környezettel kapcsolatban. Mivel egyelőre bizonytalan, hogy a Fed milyen tőkekövetelményeket határoz majd meg a bank számára, ezért szerinte érthető, ha a befektetők kevesebb pénzt akarnak most adni egy J.P. Morgan-részvényért. Ugyanakkor megjegyzi, ha a piaci hangulat rosszabbra fordulna és esne az árfolyam, ezt a bank várhatóan saját részvényei vásárlására használná fel.

Dimon levelére reagált Larry Summers volt amerikai pénzügyminiszter is. Arra a kijelentésre, miszerint a kötvénypiacon az a kisebb krach, amit még októberben láthattunk olyasmi volt, ami "minden 3 milliárd évben egyszer történik", Summers a CNBC Squawk Box műsorának adott interjújában azt mondta: ez a kijelentés azt jelzi számára, hogy a J.P. Morgan kockázati modellje semmit sem ér. A volt pénzügyminiszter arra is rámutatott: a szabályozásnak a kötvénypiaci likviditást prioritásként kell kezelnie, annak érdekében, hogy az intézményeket biztonságosabbá tegyék a pénzügyi válságot követően. Amit Dimon a levelében leírt, az Summers szerint nem egy mennyiségi könnyítési kérdés, hanem általában a piacok likviditásáról szól, amit igenis elsőbbségként kell kezelnie a hatóságoknak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!