Kifulladt a lendület Európában

A bankok szerdai emelkedése immár emlék csupán, a bányacégekkel karöltve ők húzzák le az európai börzemutatókat.
NAPI Online, 2009. január 29. csütörtök, 11:00
Fotó:

Három napos emelkedés tört meg a csütörtöki kereskedés beindulásával a vén kontinensen.

A bányavállalatok közül a Xstrata jár élen az esésben, miután bejelentette, hogy hitelállományának csökkentése érdekében részvénykibocsátásba kezd, illetve hogy 2008-as nyeresége 35 százalékkal esve 3,6 milliárd dollárra mérséklődött. A társaság részvényei a hírre közel 15 százalékkal értékelődtek le.

Szektortársai a Rio Tinto 5,6, míg a BHP Billiton 4,9 százalékkal gyengültek.

A 2,8 milliárd dolláros veszteségről jelentő Shell papírjai ellenben 1 százalék alatt esnek.

Elég rosszul teljesít a bankszektor is, az HSBC, a BNP Paribas, a UBS, illetve a Banco Santander 2,6-5,4 százalék között rontottak.

A legjelentősebb indexek közül az FTSE 100 0,7 százalékkal 4 263,73 pontra, a CAC-40 0,9 százalékkal 3 047,39 pontra, míg a DAX 30 1 százalékkal 4 473,77 pontra mérséklődött.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK