BUX
41516

Kihátrál a pénz az OTP mögül

Jelentősen csökkent a Magyar Telekom-részvényekre nyitott határidős pozíciók száma az elmúlt két hónapban a Budapesti Értéktőzsdén és az OTP esetében is hasonló tendencia volt megfigyelhető. Ez a szakirodalom szerint nem kedvező folyamat a bankpapír várható áralakulására nézve.

Lovas-Romváry András, 2010. augusztus 9. hétfő, 11:05

A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Több mint 10 százalékkal áll magasabban az OTP-részvények árfolyama a Budapesti Értéktőzsdén, mint június elején, eközben 43 ezerről 37 ezer alá csökkent a bankpapírra nyitott határidős kontraktusok száma. Ezzel az OTP-részvényekre nyitott pozíciók árfolyamértéke 42,2 milliárdról 40 milliárd forint alá csökkent.

A változás nem jelentős, ugyanakkor a szakirodalom szerint ha emelkedő árfolyamokhoz csökkenő nyitott kötésállomány társul, az nem kedvező fejlemény az adott termék várható áralakulása szempontjából, azt mutatja ugyanis, hogy az emelkedést a nyitott pozíciók leépülése táplálja, s nem új pénzek érkezése, melyek generálnák a trend folytatódását. Az összes nyitott részvényhatáridős állomány árfolyamértéke is nagyjából ennyit morzsolódott le két hónap alatt, 59,5 milliárd forintról 57,5 milliárdra.

Arányaiban a legnagyobb leépülést a Magyar Telekom részvényeinél lehetett tapasztalni, a távközlési papírnál közel felére csökkent a határidős pozíciók száma ebben az időszakban, a jelek szerint a hazai spekulánsok kiszerettek az osztalékfizetés után a részvényből. Június elején még 1765 kontraktusnyi Telekom-papírra volt nyitott pozíció, ez a múlt hét végére 900 kontraktusra esett.

A Mol esetében 10 százalékos volt a csökkenés mértéke, a Richternél több mint 20 százalékkal lett kevesebb az ilyen pozíció. A Rába esetében is leépülés volt megfigyelhető, két hónap leforgása alatt 13 ezer Rába-részvénynek megfelelő mennyiséggel, 185 kontraktusra csökkent a nyitott pozíciók állománya.

A leginkább határidő-finanszírozott részvényállománnyal rendelkező tőzsdei kibocsátók élbolyában két változás következett be, az OTP negyedik helyét átvette az RFV. Jelenleg a bank összes részvényének 2,64 százalékára van nyitva határidős pozíció a korábbi 3,08 százalék után, míg az RFV esetében 2,02-ről 2,8 százalék fölé nőtt ez az arány.

Az első három helyezettnél a második és a harmadik cserélt helyet, a Synergon jött fel a második helyre s a PannErgy csúszott vissza a harmadikra. Ez azonban úgy következett be, hogy mindkettő esetében nőtt a nyitott állomány nagysága. A lista élén változatlanul a saját részvényeit határidőn finanszírozó econet áll, a társaság jegyzett tőkéjének 21,37 százalékára rúg a papírjaira nyitott határidős kontraktusok aránya az összes részvényszámhoz viszonyítva, ez jelentős kockázati tényezőnek is tekinthető az árfolyamban.