Nyilvános, egyfordulós pályázatot ír ki az ÁPV Rt. a Mol Rt. állami tulajdonban levő törzsrészvényeinek forgalomba hozatalát lebonyolító befektetési szolgáltató kiválasztására. A pályázatra nemzetközileg elismert külföldi befektetési szolgáltató jelentkezését várják, 2003. augusztus 7-ig. Az ÁPV Rt., úgy tűnik, nem kíván sokáig késlekedni az idénre tervezett privatizáció végrehajtásával. A két héttel ezelőtti kormánydöntés adta felhatalmazással élve már bele is kezdett az ilyenkor szokásos, a korábbi tőkepiaci privatizációs tranzakciók idejéből jól ismert lépések végrehajtásához. A mostani értékesítés a tervek szerint a korábbiakhoz hasonlóan külföldi és hazai intézményi befektetőknek történő, zártkörű, valamint a hazai piacon - vélhetően kisbefektetőket megcélozva - nyilvános forgalomba hozatallal történik majd. Az első lépcsőban 2003. évi lebonyolítással 10-15 százalékos, 9,84-14,76 milliárd forint össznévértékű részvénypakett kerül értékesítésre. (Az A sorozatú részvényekről van szó, hiszen az aranyrészvényen kívül az ÁPV-nek csak ilyen van.) A mostani tranzakció csak az első, a fennmaradó részvénycsomagot egy vagy több részletben, az ÁPV Rt. pályázati kiírása szerint a 2005 végéig tervezik értékesíteni. A privatizációs pályázat célja a privatizációs bevétel maximalizálása, a hazai tőkepiac támogatása, a Mol stratégia folytatásának elősegítése, a gázüzletág tervezett kiszervezése révén várható értéknövekedés realizálása az állami tulajdonban lévő részvények árfolyamemelkedésén keresztül, illetve az állami tulajdon megszüntetése a Mol Rt.-ben. Az idén lezajló értékesítés mindenesetre jót tehet az ÁPV bevételi oldalának. Ez forintban szinte bizonyosan a legnagyobb eddigi bevételt hozó Mol-részvény-értékesítés lesz (bár 55,5 milliárdos bevételével az 1997. áprilisi hasonló tranzakció még versenyben lehet). Értéke még a mostani, 5 ezer forint körüli tőzsdei árral számolva is legalább 50 milliárd forint. Ráadásul, ha most értékesítenék az állami kézben levő - az alaptőke 22,7 százalékát kitevő - részvénycsomag nagyobbik felét, és az idő közben várható gázárrendeletek - és esetleg a gázüzletág eladási folyamatának legalább a megkezdéséről szóló hírek - még némi áremelkedést is hoznának, akkor ennek az akár kétszeresét kitevő bevétel sem lenne elképzelhetetlen. A befektetési szolgáltatók számára tehát elindult a verseny az elmúlt évek legnagyobb tőkepiaci tranzakciójának lebonyolításáért. Az ÁPV közleményében szereplő „külföldi” kitétel nyilvánvalóan tévedés lehet csak, meglepő lenne ugyanis, ha a magyar brókercégeket és bankokat kirekesztő kitételt a részletes pályázati kiírás is tartalmazná. A hazai befektetési szolgáltatók vélhetően ugyanolyan eséllyel pályázhatnak majd, mint a nagy külföldi befektetési bankok. Különbséget székhelyük címe helyett sokkal inkább az tehet majd köztük, hogy mennyi részvényt milyen ár elérése mellett tudnak elhelyezni a piacon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!