BUX
38240

Kik a magyar brókercégek tulajdonosai?

A törvényi előírásoknak eleget téve több, a pénzügyi ágazatban érdekelt vállalkozás tette kozzé tulajdonosi szerkezetét a Magyar Tőkepiac mai számában.

Csernátony Csaba, 2005. január 10. hétfő, 09:40

A brókercégek rangsorában előkelő helyet elfoglaló Cashline Értékpapír Rt. mögött sokan állnak. A cég 64,97 százaléka a Tardex Kft., 14,99 százaléka Albrecht Ottó, 9,99 százaléka pedig az Associated Corporate Investments Llc kezében van. A fennmaradó 10 százalékon fele-fele arányban osztozik az Independent Trust Rt. és maga a brókercég.

A Concorde Befektetési Alapkezelő Rt.-nél egyszerűbb a helyzet: 75 százalék az anyacég, a Concorde Érétkpapír Rt. tulajdonában van, míg 19, illetve 6 százalék felett Szabó László vezérigazgató, illetve Bilibók Botond rendelkezik.

A fentieknél jóval szerteágazóbb az Equilor Rt. tulajdonosi struktúrája. A társaság legnagyobb részvényesei között van a T&T Vagyonekezelő Rt., a Toperini Kft., és Tóth Emese magánszemély. Hozzájuk tartozik a társaság közel 47 százaléka, melyen nagyjából egyenlő arányban osztoznak. Dr. Töröcskeiné Sidló Stella 8,29, Dr. Szpirulis Alexandrosz 8,14, az ECM Holding Ltd. 7,36, a Duneferr Dunai Vasmű Rt. pedig 7,02 százalékos arányban részesedik az Equilorból. A dunaújvárosi cég leányvállalatán, a Dunaferr-Portolan Kft.-n keresztül 4,68 százalékos közvetett tulajdonnal is bír, míg Németh Éva kezében 5,44 százalékos részesedés van. A fennamradó tulajdonrészek, melyeken magánszemélyek és kft.-k osztoznak, mind 5 százalék alatti Equilor-részesedést testesítenek meg.

A brókerbotrány nyomán hírhedtté vált K&H Equities Rt. több mint 20 ezer részvénye 100 százalékban, az anyabank K&H Bank Rt. kezében van.
A keszthelyi székhelyű Planinvest Bróker Rt. 20,98 százaléka Dr. Koltai Péterhez, a fennmaradó többségi tulajdon pedig a Helikon Utazási Iroda Kft.-hez tartozik.