Az ÁKK utoljára 2001 júniusában adott el aukción változó kamatozású kötvényt; a 2005/F kötvény a mostanihoz hasonlóan a diszkontjegy aukciók hozama alapján kamatozott. Az ÁKK negyedévente tervezi aukcióra vinni a változó kamatozású kötvényeket, de igény szerint rugalmas lesz, mondta az MTI-nek Borbély László András, az ÁKK általános vezérigazgató-helyettese.

Az elsődleges forgalmazók rövid, pénzpiaci kamatokhoz kötődő kamatozású kötvényekre jeleztek befektetői igényt, mondta az új kötvény kapcsán. A változó kamatozású kötvény már a decemberben közzétett kibocsátási tervben is szerepelt. A lehetséges vevők között említette a hitelintézeteket, köztük a takarékszövetkezeteket, amelyek szívesen tartanak rövid kamatozású eszközöket. De a kamatswap piacon is eddig hiányzó eszközt pótol majd a kötvény, mert így a fix kamatozású mellett változó kamatozású kötvény is lesz a piacon - tette hozzá.

A jövő heti kínálatban szereplő 2015/B kötvény futamideje idén március 31-én kezdődik és 2015. december 22-ig tart. A kötvény évente kétszer, június 22-én és december 22-én fizet kamatot. A kamat a kamatmegállapítást megelőző három három-hónapos diszkontjegy aukció átlaghozamának az elfogadott mennyiséggel súlyozott átlagának időarányos része. Az első, március 31-június 22 közti töredékidőszakra a kamat évi 5,44 százalék. Az ÁKK a hároméves fix kamatozású 2013/E kötvényből a megszokott 25 milliárd forintnyit, az fix kamatú ötéves 2015/A sorozatból a szokásos 15 milliárd forintnyit kínál megvételre jövő csütörtökön.

Az államadósság kezelő már tavaly decemberben, a 2010-es kibocsátási stratégia közzétételekor jelezte, hogy a kereslettől függően változó kamatozású kötvényt is kibocsáthat az idén. Az éves kibocsátási tervben az idén összesen tervezett 1.356 milliárd forintnyi bruttó kötvénykibocsátáson belül 60 milliárd forintnyi változó kamatozású kötvény szerepelt. Az aukciós kínálat bővítése változó kamatozású kötvényekkel először 2008 elején került szóba, miután várható volt a befektetők egy része által keresett diszkontjegyek kínálatának csökkenése, mondta Borbély.

Az ÁKK ugyanis bejelentett, hogy 2008 év közepén megszünteti a hathónapos diszkontjegy aukciókat, és a finanszírozásban egyébként is a kötvények súlyának növelésével számolt. A 2008-as finanszírozási tervet azonban a kötvénypiac 2008 márciusában jelentkező likviditási zavarai miatt módosították a diszkontjegyek javára. A 2008 őszi pénzügyi válsággal pedig, amikor a rendszeres kötvény-aukciókat is felfüggesztették, a változó kamatozású kötvény jó időre lekerült a napirendről.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!