A kereskedés végén a páneurópai Stoxx 600 index 0,25 százalék, az FTSE Eurofirst 300 index 0,32 százalék, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,33 százalék nyereséget mutatott.  Londonban a még nem hivatalos záró adatok szerint 1,29 százalékkal végzett magasabban az FTSE-100 index, Frankfurtban 0,05 százalékkal emelkedett a DAX index, a párizsi CAC-40 pedig 0,50 százalékkal erősödött. Madrid 0,57 százalék, Milánó 0,50 százalék indexnyereséget ért el.

A legnagyobb nyereséget a nyersanyagipari ágazat érte el, részben pedig a fémipari vállalatok árfolyam-emelkedésének köszönhetően. Az orosz Polymetal International 19 százalékos bevétel-növekedésről számolt be az első negyedévre, nemesfémtermelése pedig 5 százalékkal emelkedett, amit részvényének 12 százalékos erősödése követett. A londoni tőzsdén a bányaipari részvények nagyot erősödtek a Polymetal árfolyamát követve.

A második legjobban teljesítő ágazat az olaj- és gázipar volt egy százalékot meghaladó erősödéssel az olajár emelkedését követve.

A leggyengébben az autóipari ágazat teljesített szerdán, mutatója egy százalékkal csökkent az európai autóeladások 5,2 százalékos március csökkenése miatt. A Continental AG részvénye négy százalékkal gyengült a csökkentett éves eredmény-előrejelzése miatt.

Az olajár emelkedett szerdán, az amerikai WTI olajtípus három éves csúcsot ért el 68 dollár felett az amerikai olajkészletek múlt heti csökkenését mutató adatok következtében. Az olajár erősödéséhez hozzájárult az is, hogy piaci értesülések szerint az OPEC-nek nem áll szándékában felhagyni a termeléskorlátozással, sőt, Szaúd-Arábia 80 és 100 dollár közötti olajárat szeretne elérni.

Az európai kereskedési idő végén a Brent nyersolaj ára 2,07 százalékkal állt magasabban hordónként 73,06 dolláron, a WTI pedig 2,41 százalékkal magasabban 68,12 dolláron.
Az arany ára 0,36 százalékkal unciánként 1354,30 dollárra emelkedett. Az eurót 0,08 százalékkal jegyezték erősebben 1,2380 dolláron.

Fotó forrása: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!