A politikai döntéshozók, a törvényhozók és az elégtelen olaj- és gázipari beruházások a felelősek a magas energiaárakért, nem pedig az OPEC - mondta csütörtökön Haitham Al-Ghais a Reuters hírügynökségnek, szerinte az árak csökkenése nem tükrözi a piaci fundamentumokat.

A kuvaiti állami olajipari vállalata KPC egykori vezetője szerint spekuláció, valamint a világgazdaság lassulásától, ezen belül is a kínai fogyasztás visszaesésétől való félelmek miatt csökkentek az árak, de ezek az aggodalmak nem megalapozottak.

A nyersolaj világpiaci ára augusztus elején esett féléves mélypontra. Utoljára Oroszország Ukrajna elleni háborúja előtt jegyezték 90 dolláros hordónkénti ár alatt a két fő könnyűolaj fajtát, a WTI-t és a Brentet.

Az OPEC vezetője szerint a globális olajkereslet idén napi közel 3 millió hordóval növekedhet, részben a kínai Covid-19 korlátozások feloldásának köszönhetően. Korábban ennél valamelyest nagyobb, 3,36 millió napi felhasználással számoltak, de a múlt héten, idén már a harmadik alkalommal, visszavágta prognózisát.

Az OPEC-főtitkár szerint továbbra is erős a kereslet

A szigorú járványügyi intézkedések miatt júliusban kétéves mélypontra estek az üzemanyag-eladások a világ legnagyobb kőolajimportáló országában.

A kuvaiti olajipari szakember az interjúban elmondta, hogy ennek ellenére nagyon optimistán tekintenek az év hátralévő részére. "A spekuláció és a félelmek hajtják lefelé az árakat a tőzsdéken, de a fizikai piacon másképp látjuk a helyzetet, a kereslet továbbra is erős" - fogalmazott az MTI szerint az OPEV-vezető, majd a kínálati oldal problémáiról is beszélt.

"Vékony jégen járunk, ha szabad ezt a kifejezést használnom, mert a tartalékkapacitás kezd szűkössé válni" - mondta Al-Ghais, aki nem zárta ki, hogy a kitermelési kvóta növeléséről, vagy csökkenéséről döntenek majd az OPEC+ szeptemberi 5-én tartandó ülésén a tagállamok.

Az OPEC főtitkára szerint jövőre várhatóan csökken majd a kőolaj iránti kereslet növekedési üteme, de még így is a történelmi átlag felett alakulhat.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!