BUX
38240

Kimenti a Bank of Americát a guru

Warren Buffett cége a Berkshire Hathaway 5 milliárd dollárért 50 000 darab elsőbbségi részvényt vásárol a Bank of Americában.

Józsa Bernát, 2011. augusztus 25. csütörtök, 16:15

A hírre óriásit ugrott a pénzintézet elmúlt három hónapban csaknem 40 százalékot zuhanó árfolyama, a bejelentést követően 24 százalékos pluszban nyitottak a részvények, ám ez háromnegyed óra alatt 16,5 százalékos emelkedésre mérséklődött.

Az évente 6 százalékos kamatot fizető papírokat 5 százalékos prémiummal válthatja majd vissza a BofA - írta a Wall Street Journal. Ezen felül a Berkshire 700 millió részvény megvásárlására feljogosító warrantokat is vásárol, egyenként 7,14 dolláros lehívási árral. A warrantokat vagy egyben, vagy a tranzakció lezárását követő tíz év során lehet majd lehívni.

A Berkshire mostani ügylete gyakorlatilag a Goldman Sachs-szel kötött egyezség tükörképe. A 2008-as pénzügyi válság kellős közepén szintén zártkörű tőkeemelés keretén belül vásárolt Buffett cége osztalékelsőbbségi papírokat, amelyek a jelenleginél magasabb (15 dolláros) osztalékot fizettek. A Goldman idén év elején vásárolta vissza a részvényeket a Berkshiretől.

A Reutersnek nyilatkozó szakemberek szerint így a pénzügyi rendszer utolsó mentsvára lett az omahai bölcs cége, amely a Fed után a végső hitelező szerepét tölti be.

A Bank of America szóvívője szerint Buffett a héten hívta fel a pletykák szerint likviditási gondokkal és alultőkésítettséggel küzdő Bank of America vezérigazgatóját, Brian Moynihant és az ügyletet pár nap tárgyalás után nyélbe is ütötték.