Új gazdasági ciklus kezdetén van a világ - mondta Szabó László, a Hold Alapkezelő elnöke a társaság sajtótájékoztatóján. Tavaly nem volt olyan eszközosztály, amellyel pozitív hozamot lehetett volna elérni - fűzte hozzá ehhez Móricz Dániel befektetési igazgató.

2018 januárjában történelmi csúcsra jutottak a tőzsdék, ezt követően ereszkedtek a piacok. Voltak, akik ezt korrekciónak gondolták, és nem ismerték fel, hogy medvepiac van, a Hold Alapkezelőnél azonban úgy gondolják, nincs még vége az esésnek.

Kínával szemben is pesszimista a befektetőcég. Néhány napja a CIB Alapkezelő szakértői az egyik legígéretesebb piacként tekintettek a távol-keleti gazdaságra, és a Holdnál is elismerik, hogy a piaci konszenzus az, hogy ha lassul a gazdaság, a kínai állam stimulálni fogja a növekedést. Kína azonban már tíz éve folyamatosan stimulál, az élénkítő csomagok mérete pedig eltörpül a gazdaság teljes méretéhez képest. "2019 nem a stimulus, hanem a disznó éve lesz" - mondta Szabó László a kínai horoszkópra utalva.

Ha lesz is valamilyen élénkítő csomag, azt is csak fél-egy éves késéssel követik majd az árfolyamok. A piac azonban nem csak emiatt derűlátó, hanem az amerikai Fed monetáris politikájában is bízik. Azt remélik, a Fed lazításba kezd, emiatt gyengül majd a dollár, ami jó a feltörekvő piacoknak. Kamatvágás azonban egyelőre nem várható az Egyesült Államokban - figyelmeztettek a Hold szakértői.

Az elmúlt évtizedben az amerikai részvénypiac "agyonverte" a világ többi piacát, a jövő azonban már egyáltalán nem ilyen biztató. "Rövid távon nem számít az árazás, hosszútávon viszont csak ez számít" - figyelmeztetett Móricz Dániel. Az úgynevezett P/E (részvényárfolyam/nyereség) arány előrejelző képességében az alapkezelőnél kevésbé hisznek, sokkal pontosabb előrejelzésnek tartják az úgynevezett Shiller P/E mutatót. Ez azt mutatja meg, hogy adott P/E aránynál megvásárolt részvényeken a következő tíz évben mennyit lehetett keresni.

Ez alapján az európai részvénypiac kilátásai a Hold Alapkezelő szerint sokkal biztatóbbak, mint az amerikai tőzsdéké. A kelet-európai részvényekhez képest is jobb lehetőségek kínálkozhatnak a nyugat-európai piacokon. A kelet-európai tőzsdék tavaly nem estek, a nyugat-európaiak viszont gyengén szerepeltek. Kelet-Európa ellenállósága azért érdekes, mert ezek az országok kicsi, nyitott gazdaságok, az exportjuk GDP-hez mért aránya magas, és fontos szerepet játszik a gazdaságukban az autóipar, az a szektor, amely a nyugat-európai tőzsdéken tavaly a leginkább padlóra került.

Van néhány tipp is

Vannak olyan részvények, amelyek ígéretesek lehetnek a félreárazottságuk miatt. A szakemberek példaként említették a spanyol Santandert, amely sokat szenvedett az európai bankokat sújtó borúlátó véleményektől, és esett az árfolyama, miközben a brazil és latin-amerikai bankoké emelkedett. Ez azért érdekes, mert a Santander bevételének a fele Latin-Amerikából származik. Hasonló a helyzet az Erste AG-val, amely nyugat-európai bankként alulteljesít az OTP-vel és más régiós bankpapírokkal szemben, holott a bevétele nagyobbik hányada Kelet-Európából jön.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!