"Növekszik a piacvédelem mind a kereskedelemben, mind a beruházásoknál egyes nyugati országokban. Más pénzügyi befektetőkhöz képest minket szigorúbban vizsgálnak a nemzetbiztonságra hivatkozva", amikor a vagyonalap kínai cégekkel társul részesedések vásárlására - mondta az alap vezetője.

Elmagyarázta, hogy a kínai állami vagyonalap számára sokszor nehéz a döntés, mert az ázsiai tőkepiacok fejletlenek, úgyhogy megfelelő likviditást keresve Európa és az Egyesült Államok lenne a legjobb az értékpapír-befektetések számára, Nagy-Britannia pedig az infrastrukturális beruházások számára. Nagy-Britanniát "nyitottnak" nevezte, azonban úgy vélte, "kerülendők azok az országok, ahol nem látnak minket szívesen", és Európa egészében akadályt jelent az adósságprobléma is.

"Európában egyetértés van, hogy kombinálni kell a költségvetések rendbetételét a gazdasági növekedéssel, csakhogy a valóságban ezek egymásnak ellentmondó célok, és Európában még nem igazán találták ki, hogyan lehetne előbbre lépni" - mondta Lou Csi-vej, és hozzátette: ezért a kínai vagyonalap "alulsúlyozza" az európai befektetéseket.

"Ez valamelyest kifejezi bizalmatlanságunkat" - mondta. Az európai feldolgozóipar esetleg érdekli a kínai vagyonalapot, mert "hisszük, hogy Európa gazdasága egy napon magához tér", de az európai bankszektor és az európai periféria államadóssága "ki van zárva" az érdeklődési körből - mondta a kínai állami vagyonalap vezetője.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!