A Kínai Értékpapír Szabályozási Bizottság, az ország pénzügyi csúcs felügyeleti szerve szombaton bejelentette, hogy megváltoztatja a nyilvános kínai cégekre vonatkozó titoktartási előírásokat. A jövőben engedélyezi számukra, hogy működésükről akár érzékeny információkat is átadjanak külföldi pénzügyi felügyeleteknek. A Bizottság szerint az utoljára 2009-ben változtatott törvény mára elavulttá vált - írja a Financial Times.

A lépés jelentőségét az adja, hogy ez eddig a legfontosabb intézkedés Peking részéről, amellyel meg kívánja gátolni azt, hogy 2024-ben a kínai cégek részvényeit kivezessék a New York-i Értéktőzsdéről. Az amerikai felügyelet, a Sec múlt hónapban azt mondta, a legnagyobb kínai cégeknek - köztük a Baidu keresőóriásnak is - három éve van arra, hogy elkezdjen működéséről az amerikai normáknak megfelelően részletes adatokat és pénzügyi beszámolókat közölni, különben elbúcsúzhatnak az amerikai értékpapírpiaci szerepléstől. Az akkori bejelentés heves eladási hullámot indított el ezen részvények piacán.

Jelenleg nagyjából 270 kínai cég részvényeivel kereskednek az Egyesült Államokban, ezek összesített piaci kapitalizációja eléri a 2 billió (ezermilliárd) dollárt. A Nasdaq Golden Dragon China Indexe, amely a legfontosabb Amerikában jegyzett kínai részvények árfolyamát követi, tavaly felezte értékét.

A Peking oldaláról szokatlan pálfordulás a szabályozási kérdésben lehetőséget ad az amerikai hatóságoknak arra, hogy hozzáférjenek a cégek könyvvizsgálata során készült jelentésekhez, s az első eset, hogy engedélyezik kínai cégeknek a működésükről készült adatok külföldön való közzétételét. A mostani, vitára bocsátott első elképzelés szerint egyébként a külföldi hatóság kínai felügyeleti ellenőrzés mellett tekinthetne bele a cégek adataiba.

A tervezett szabályozási kompromisszumot hosszú hónapokig tartó egyeztetés előzte meg az amerikai és a kínai felügyelet részéről. A kínai kormány most egyébként igyekszik elég sok mindent megtenni a befektetők bizalmának visszaszerzése érdekében. Az ugyanis eléggé megingott az elmúlt két év folyamán, nem csak az Evergrande ingatlanfejlesztő cég fenyegető csődközeli helyzete nyomán, de azért is, mert a kínai kormány komoly hadjáratot indított a kínai internetes cégek megrendszabályozására. Ez számos céget érzékenyen érintett, kezdve az Alibabától a kínai fuvarmegosztó cégig, a Didi-ig.

Hogy végül a kínai kezdeményezés elegendő lesz-e arra, hogy kielégítsék a SEC igényeit, az még kérdéses. A lapnak nyilatkozó elemzők szerint ráadásul a kínai cégek amerikai tőzsdékről történő törlésével való fenyegetés ráadásul nem is csak szabályozási kérdés, hanem egy eszköz lehet a két ország vitáiban, amelyek Oroszország Ukrajna elleni agressziója nyomán ismét kiéleződtek. Kína ugyanis mindeddig nem volt hajlandó egyértelműen elítélni Oroszországot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!