Az új javasolt tervszámot várhatóan az éves parlamenti ülésszak márciusi megnyitásán fogják bejelenteni. A hírügynökség forrásai szerint az új tervszámról még az ország Központi Gazdasági Munkakonferenciáján döntöttek zárt ajtók mögött decemberben. Kínában e hó folyamán lát majd napvilágot a hivatalos adat arról, hogy mennyivel bővült is idén a legnagyobb ázsiai gazdaság tavaly. Az elemzők előrejelzései szerint a tavalyi növekedési adat 6,6 százalék körül alakulhatott, ez lenne a legalacsonyabb érték 1990 óta. A szakértők arra számítanak, hogy a kínai gazdaság tovább veszíthet lendületéből, mielőtt a korábban bejelentett kormányzati élénkítő intézkedések elkezdenék éreztetni pozitív hatásukat.

Az ügy érzékenységére hivatkozva a Reuterstől neve elhallgatását kérő egyik szakértő szerint idén nagyon nehéz lesz elérnie a Kínának a tavalyi célokban szereplő 6,5 százalékos bővülési ütemet, s ha a növekedés 6 százalék alá esne, az komoly gondot jelenthetne. Az összefoglaló szerint a kínai legfelsőbb vezetés jelenleg azt figyeli árgus szemekkel, hogyan alakulnak majd a foglalkoztatási számok. Arra számítanak ugyanis, hogy az ipari cégek körében komoly elbocsátások lehetnek az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi háború mellékhatásaként, ugyanakkor várakozásaik szerint a szolgáltató szektor ellenállóbbnak bizonyulhat majd.

Ahhoz, hogy a gazdaság teljesíteni tudja a Kommunista Párt hosszabb távú céljait, amelyek az ország GDP-jének a 2020-as évekre történő megduplázásáról, valamint az ország felzárkózásáról szólnak, nagyjából éves szinten legalább 6,2 százalékos növekedésre lenne szükség. Arra, hogy a korábbi konkrét növekedési terv helyett egy sávot adjanak meg elérendő célként azért lehet szükség, hogy biztosítsa a kormányzat számára a szükséges rugalmasságot az Egyesült Államokkal folytatandó kereskedelmi tárgyalások során.

A kínai kormányzat idénre változatlanul 3 százalékos inflációval számol, annak ellenére, hogy vannak jelei a pénzromlás lassulásának. A magasabb inflációs tér ugyanis nagyobb mozgásteret hagy az esetleges további élénkítő lépésekre. A héten napvilágot látott adatok szerint a decemberi fogyasztói árnövekedés 1,9 százalékra lassult a novemberi 2,2 százalékról. A kínai vezetés december óta növekedésbarát fordulatot hajtott végre. Ez annyit tesz, hogy a pénzügyi rendszer stabilizálásával szemben inkább a gazdaság élénkítését helyezték előtérbe.

A kínai jegybank az elmúlt hónapok során már többször is pénzt pumpált az ország pénzügyi rendszerébe a kötelező banki tartalékokra vonatkozó előírások enyhítésével, s a jövőben is hasonló lépésekre lehet számítani részéről. Ugyanakkor az irányadó kamatokat annak ellenére nem kezdték el csökkentetni, hogy enyhült a jüan árfolyamára nehezedő nyomás. A Reuters forrásai szerint ennek oka az, hogy tartanak attól, egy túl alacsonyra mérsékelt kamatszint hatására jelentősebb tőkekiáramlás indulna meg az országból.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!