Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tíz kínai kormányzati ügynökség, köztük a központi bank, valamint a banki, értékpapír- és devizaszabályozók közös nyilatkozatban közölték, hogy szorosan együttműködnek a kriptovalutákkal való kereskedés elleni erőteljes fellépés fenntartásában. A Kínai Népbank szerint a kriptovaluták nem foroghatnak hagyományos valutaként a piacokon, és a tengerentúli tőzsdéknek tilos az interneten keresztül szolgáltatásokat nyújtaniuk a kínai befektetőknek - írja a Reuters, amely szerint a jegybank megtiltotta a pénzintézeteknek, a fizetési vállalatoknak és az internetes cégeknek, hogy megkönnyítsék a kriptopénzekkel való kereskedést.

A lépések azután történnek, hogy a kínai államtanács, vagyis a kabinet májusban a pénzügyi kockázatok elhárítására tett erőfeszítések részeként a bitcoin-bányászat és -kereskedelem visszaszorítására tett ígéretet, ami a kriptopénzek jelentős eladási hullámát váltotta ki.

A kínai kormány "vissza fogja szorítani a virtuális valutákkal való spekulációt, valamint a kapcsolódó pénzügyi tevékenységeket és a helytelen magatartást az emberek tulajdonának védelme, valamint a gazdasági, pénzügyi és társadalmi rend fenntartása érdekében" - áll a jegybank honlapján közzétett nyilatkozatban. A legutóbbi lépésre válaszul a bitcoin, a világ legnagyobb kriptopénze több mint 6 százalékkal 42,2167 dollárra esett, miután korábban mintegy 1 százalékkal csökkent.

A kevésbé népszerű digitális valuták - amelyek jellemzően a bitcoinnal együtt emelkednek és esnek - szintén zuhantak pénteken: az ether 10 százalékot esett, míg az XRP hasonló mértékben veszített értékéből. 

"Egyfajta pánik van a levegőben" - mondta Joseph Edwards, a londoni Enigma Securities kriptopénzes kutatási vezetője. "A kripto továbbra is a legalitás szürke zónájában létezik az egész Kínában" - magyarázta az aggályokat. 

Az amerikai tőzsdén jegyzett bányászok, a Riot Blockchain , a Marathon Digital és a Bit Digital 6,3% és 7,5% között estek a nyitás előtti kereskedésben. A kínai fókuszú SOS 6,1%-ot esett, míg a San Francisco-i kriptotőzsde, a Coinbase Global 3,4%-ot veszített értékéből.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!